Hlavní navigace

Vrazi z Buče mají jména. Na webu se objevil seznam ruských vojáků, kteří město okupovali

5. 4. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Na webu se objevil podrobný seznam ruských vojáků, kteří koncem letošního března okupovali ukrajinskou Buču. Tam v té době docházelo k masovým vraždám civilního obyvatelstva. Díky hackerům z hnutí Anonymous můžete i vy pomoci v identifikaci vojáků, kteří jsou z vražd podezřelí.

Textů k ukrajinskému konfliktu zde moc často nepublikujeme, přeci jenom jsme odborný web zaměřený na počítače. Tohle ale má k nim relativně blízko, respektive k tomu, co se děje na internetu. 

Tisíce lidí se totiž zapojily do pátrání po ruských vojácích, kteří v březnu působili na území ukrajinské třicetitisícové Buči. Ta leží na severozápadním okraji Kyjeva a Rusové ji kompletně ovládli 12. března. Poslední březnový den se ale z města stáhli a ihned se začaly objevovat snímky dokládající, jak se vojáci ve městě chovali.

Úřady zatím napočítaly celkem 280 mrtvých, v masových hrobech leží minimálně 188 obětí. Ruští vojáci některé obyvatele vraždili i ve chvíli, když se lidé vraceli z nákupu, někteří mrtví měli svázané ruce.

Hackeři z hnutí Anonymous kvůli tomu nyní zveřejnili podrobný seznam ruských vojáků, křetí v Buče byli. Stáhnout si ho může kdokoliv a pomoci při identifikaci jednotlivých vojáků.

Anonymous na Twitteru uvedli, že v seznamu jsou „jména, hodnosti a pasové údaje Rusů sloužících v 64. motostřelecké brigádě, která obsadila Bucha před 31. březnem.“

soutez_casestudy

Není zřejmé, jak se hackeři k dokumentu dostali. Není také možné ověřit, zda data jsou správná. Ale už dřív Anonymous zveřejnili dokumenty k ruské agresi, které se posléze podařilo ověřit.

Byl pro vás článek přínosný?