Hlavní navigace

Vuzix Wrap 920 a iWear VR920

28. 4. 2011

Sdílet

www.tntrade.cz Virtuální brýle, či také video brýle – to jsou věcí, po nichž toužil kdejaký malý kluk hrající počítačové hry. Jejich oblibu navíc zvyšovalo různé používán...

www.tntrade.cz

Virtuální brýle, či také video brýle – to jsou věcí, po nichž toužil kdejaký malý kluk hrající počítačové hry. Jejich oblibu navíc zvyšovalo různé používání ve sci-fi filmech či seriálech, zejména v těch o něco propracovanějších. Cenově dostupnou a hrami a programy podporovanou volbou se však takové brýle staly až v posledních několika letech. Předním výrobcem na tomto poli je americká společnost Vuzix, která se vedle výroby „běžných“ video brýlí zabývá také specializovanými virtualizačními systémy pro armádu a přinesla jako první 3D stereoskopické brýle pro herní konzole PlayStation 3 a Xbox 360.
Vuzix Wrap 920 patří v nabídce firmy mezi novinky a je typickým zástupcem moderních video brýlí. Slovo „video“ je zde zdůrazněno, protože ačkoli lze s Wrap 920 hrát hry, jejich primární určení je pro sledování videa. Jako herní model nabízí Vuzix například iWear VR920, o kterém píšeme níže.
Wrap 920 kombinuje do poměrně malého přístroje dva LCD displeje s VGA rozlišením 640 × 480 bodů s klasickým poměrem stran 4 : 3, stereo sluchátka a přizpůsobovací zaostřovací mechanizmus. Brýle se k počítači připojují přes ovládací jednotku přibližně o velikosti zápalek, z té se standardně s počítačem propojí přes kompozitní video. Volitelně lze použít klasické analogové VGA připojení či modernější digitální HDMI, nejnověji nabízí Vuzix také možnost připojit přes redukci i Apple iPhone či iPod. Díky konektivitě je možné připojit prakticky jakékoli zařízení – od stolního PC přes notebooky, herní konzole, video kamery, digitální přehrávače až po již zmíněné Apple přístroje. Adaptér je napájen běžnými AA bateriemi, zvládne na ně kolem pěti hodin provozu.
Brýle váží asi 85 gramů, což je přibližně třikrát více než standardní dioptrické brýle, takže nejde o něco, co byste mohli mít na hlavě celý den. Velkou výhodou Warp 920 však je, že je v nich dostatek místa pro běžné dioptrické brýle, navíc mají korekční mechanizmus, díky němuž lze provádět úpravy v rozmezí +2 až –5 dioptrií. Brýle lze také přizpůsobit, aby lépe seděly na nose.
Kvalita obrazu Warp 920 je překvapivě dobrá a tyto video brýle mohou zobrazovat nejen 2D obsah, ale i nejnovější 3D video a hry, což z nich činí cenově dostupnou alternativu jiných 3D systémů. Efekt je, jako byste se dívali na obraz z projektoru například ze vzdálenosti 4–5 metrů. Bohužel co celkový požitek z používání poněkud sráží, je na dnešní dobu již poměrně nízké rozlišení, kvůli němuž lze jen s obtížemi používat brýle například k ovládání běžných počítačových programů. Nicméně Vuzix nabízí i vyšší model Wrap 1200, který má dva širokoúhlé displeje s rozlišením 852 × 480 bodů.
Ovládací jednotka nabízí i menu, přes které se upravují různé parametry obrazu i zvuku, například přepínání mezi 2D a 3D režimem a jejich různými variantami. Z hlediska ovládání se výrobce skutečně vyřádil a nastavit lze snad každou drobnost, aby se přizpůsobila potřebám i vašeho zraku.
Zvuk zprostředkovávají intraurální sluchátka, jejichž výhodou je aktivní redukce okolního šumu, v balení jsou tři velikosti silikonových náušníků. Kvalita zvuku sluchátek je velmi dobrá, přesněji úměrná možnostem intraurální konstrukce. Ta byla spolu s redukcí šumu zvolena zejména pro možnost použití ve venkovních prostorách.
Pokud byste raději dali přednost jiné konstrukci video brýlí s podobnými parametry, je v nabídce výrobce například Vuzix iWear VR920, který jsme také měli možnost vyzkoušet. S Warp 920 ho spojuje rozlišení displejů 640 × 480 bodů, na druhou stranu jeho určení se liší. Místo na sledování 2D/3D videa má sloužit hlavně pro hraní her (proto VR = virtuální realita).
Intraurální sluchátka jsou zde nahrazena běžnými „peckami“, které tolik neizolují, na druhou stranu při hraní her umožňují slyšet i to, co se děje kolem vás. Nevisí na drátkách, ale na flexibilních článcích. Neoddiskutovatelnou výhodou modelu VR920 je i mnohem propracovanější futuristický design, který mnohem lépe odpovídá představě o hi-tech brýlích pro virtuální realitu. Liší se i způsobem připojení, kdy se standardně sluchátka zapojí do USB portu pro přenos dat a do VGA pro zprostředkování videa. Vzhledem k omezenému rozlišení je VGA připojení zcela dostatečné a není nutné se spoléhat na digitální.
iWear VR920 podporuje řadu herních titulů, například World of WarCraft či Counter Strike, a díky speciální technologii umí snímat, kam přesně se díváte, a podle toho i přizpůsobit aktuální zobrazení. Tento systém se ladí pomocí kalibračního softwaru.

Vuzix Wrap 920
3D video brýle

Cena: 7999 Kč
Vuzix iWear VR920
Virtuální brýle
Cena: 11 999 Kč

Byl pro vás článek přínosný?