Hlavní navigace

Vybíráme elektronické hračky pro sportovce - 5. díl

30. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © roboriginal - Fotolia.com
V další části našeho seriálu se podíváme na ta nejlepší zařízení pro zdravý životní styl.

Předchozí díl

Zdravý životní styl nezahrnuje jen trávení času v posilovně nebo uběhnutí stále většího počtu kol na stadionu – musíte sledovat i vaši hmotnost, denní aktivitu a stravování. Technologické nástroje, které uvádíme níže, umí poskytnout spoustu informací, které je jinak velmi těžké získat – dokonce i ze strany svého doktora.

Nejlepší volba

Pro zdravý životní styl naplněný technologiemi je samozřejmě nezbytný měřič aktivity. Jde o hodnotný doplněk i pro profesionální atlety. Tato zařízení využívají stejně jako foot pody či trackery pro plavce akcelerometr, který sleduje pohyby uživatele. Rozdíl je ten, že měřič aktivity používáte pořád, dokonce i když spíte. Zařízení sbírá data celé dny či týdny v kuse, nejen při cvičení. Průzkumy ukazují, že neustálý pohyb je pro zdraví dokonce důležitější než pravidelné cvičení.

Měřič aktivity, který je běžně vybaven řemínkem, který si uvážete na zápěstí nebo pás, se připojí k vašemu počítači či smartphonu a skrze něj nahraje data pro analýzu v cloudu. Poskytne vám tedy skvělý obrázek vaší denní aktivity a hraje významnou roli v nastavení a dosahování vašich celodenních aktivních cílů, takže se nezaměřuje pouze na 30- až 60minutové tréninky. Některé modely umějí pomocí aktiografie sledovat i spánek uživatele, a to tak, že detekují spánkové cykly na základě mírných pohybů těla.

FitBit Zip

K dalším funkcím patří senzor barometrického tlaku, jenž počítá počet schodů, které vyjdete (na základě změny nadmořské výšky) či vibrující budík pro ranní buzení nebo motivaci, pokud jste příliš dlouho v nečinnosti, nebo dokonce optický snímač tepové frekvence! Některé monitory aktivity jako Fitbit Zip, Fitbit One či Withings Smart Activity Tracker (poslední jmenovaný je v ČR nedostupný) můžete připnout ke svému pásku nebo vložit do kapsy. Jiné si nasadíte na zápěstí jako hodinky. Životnost baterie se u různých monitorů liší, zpravidla se však pohybuje mezi pěti a sedmi dny, a téměř všechny modely jsou dnes schopny bezdrátově synchronizovat data s počítačem nebo smartphonem.

Bezdrátová váha počítá hmotnost a automaticky nahrává data na online služby a do aplikací pro smartphony pro jednoduché sledování změn a motivaci. Většina takových vah používá Wi-Fi technologii a odhaduje tělesnou skladbu měřením elektrické impedance vašeho těla, která se u tukové a svalové tkáně liší. Váha zašle neznatelný elektrický signál chodidly uživatele a potom vypočítá tělesný tuk s využitím informací o výšce a hmotnosti. Není to úplně přesné (kvůli algoritmům používaným k odhadům tělesného tuku), v jednotlivých měřeních je to ale konzistentní, pokud dodržujete určitá pravidla (jako používání váhy zhruba ve stejnou dobu každý den a podobně).

Withings Smart Body Analyzer

CS24

Tyto nástroje dodávají data online službám a integrují vaši aktivitu a hmotnost do jedné obrazovky. Stylovým řešením chytré váhy je FitBit Aria, a pokud k tomu přidáte monitor tělesné aktivity, můžete o sobě zjistit opravdu komplexní data. A například váha Withings spolupracuje s více než 40 online službami.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?