Hlavní navigace

Vybíráme elektronické hračky pro sportovce - 7. díl

2. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © Dmytro Titov - Fotolia.com
V pokračování našeho seriálu si řekneme, jak vybrat to správné fitness zařízení pro cyklisty.

Předchozí díl

Cyklistika je aktivitou, která moderním technologiím přeje. Můžete zde narazit na více alternativ elektronických hraček než v kterékoliv jiné oblasti sportu. Doporučujeme ale zaměřit se na základ. Dobrým začátkem je výběr cyklo computeru (s monitorem tepové frekvence), webové stránky pro analýzu tréninkových aktivit, interiérový trenažér, a pokud si to můžete dovolit, pak také měřič výkonu..

Nejlepší volba

Cyklo computer je nejzákladnějším kousek vybavení každého cyklisty, ať už pro cesty nebo terén. Displej samostatného zařízení je čitelnější než displej smarpthonu, navíc může takový přístroj přesněji měřit nadmořskou výšku, a v neposlední řadě nenamáháte baterii telefonu (což se hodí, protože baterie telefonů už nejsou, co bývaly). Kromě maximální rychlosti může cyklo computer sledovat také vzdálenost a polohu (což je u cyklistiky ještě důležitější než u běhu), a dokáže se spárovat s měřičem tepové frekvence nebo senzory výkonu, což může ještě dále vylepšit váš trénink.

Garmin Edge 500

Zapomeňte na staré drátové modely a dejte přednost bezdrátové GPS jednotce, jako je výborný Garmin Edge 500 nebo Magellan Switch Up. Jestliže kromě jízdy na kole zároveň běháte, můžete pro svůj cyklistický koniček využít i GPS hodinky (zejména od Garminu, Polar a Suunto) pro běžce. Na trhu jsou minimálně pro nejprodávanější modely k dispozici držáky na řídítka, takže pro kontrolu aktuální rychlosti nebudete muset balancovat bez držení. Většina modelů využívá jednoduché mapy, které vám zobrazí pouze oblasti, v nichž už jste byli, takže pokud chcete plné mapy, udělejte další krok (myšleno připlaťte si), a kupte si Garmin Edge 810. Modely 510 i 810 se pak dokážou propojit s telefonem přes Bluetooth a cizopasit na jeho datovém připojení pro živé odesílání aktualizací a automatickému nahrávání tréninku online.

Magellan Switch Up

soutez_casestudy

Jestliže na kole jezdíte často a nevadilo by vám investovat větší částku, kupte si přímý měřič výkonu (direct-force power meter). Senzor tepové frekvence vám řekne, jaký efekt má jízda na vaše tělo. Naopak měřič výkonu měří váš výkon pomocí míry zátěže (a není ovlivněn nedostatkem spánku ani přílišným množstvím vypité kávy). Měřič výkonu je hodnotný i z důvodu, že měří výkon nezávisle na rychlosti a umožňuje vám vyvinout tu správnou míru úsilí na kopcích a rovinách. Studie ukazují, že trénink s měřičem výkonu zlepšuje kondici rychleji než používání samotného měřiče tepové frekvence. Začínají se objevovat modely s Bluetooth LE, většina takových zařízení však využívá ANT+ a proto se dokáže propojit s mnohem širší škálou cyklo computerů.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?