Hlavní navigace

Vyčistěte si svůj počítač od všemožného malwaru! - 6.díl

14. 3. 2018

Sdílet

 Autor: © Daevid - Fotolia.com
Máte podezření, že je váš počítač zamořený malwarem? Pak na nic nečekejte a začněte tento problém řešit. Poradíme vám, jak na to.

Předcházející díl

 

Víte, jak poznáte, že je váš počítač pravděpodobně zamořený malwarem? Typickými příklady jsou zejména následující příznaky: počítač pracuje pomaleji, než kdy dříve, a najednou se začíná zobrazovat spousta vyskakovacích oken, popřípadě dochází k dalšímu nestandardnímu chování. Jakmile tedy nějaké takové příznaky zjistíte, pak je skutečně velmi pravděpodobné, že je počítač napaden virem, spywarem nebo nějakou další nežádanou havětí – a klidně se to může stát i tehdy, pokud máte v počítači nainstalovaný antivirový program. Ano, nestandardní chování může být také někdy způsobenou problémy s hardwarem, nicméně v každém případě je třeba nejprve vyloučit právě napadení malwarem. Přečtěte si na následujících řádcích návod, kterým vám krok po kroku poradí, jak máte postupovat.

5. krok: Oprava internetového prohlížeče

Malware v počítači poškozuje systémové soubory Windows a jiná nastavení operačního systému. Jednou z nejběžnějších podob činnosti malwaru je změna domovské stránky internetového prohlížeče, která má zajistit opětné nakažení počítače, zobrazování reklam, komplikovat procházení Internetu a obecně vás při používání počítače všelijak mást.

Před spuštěním internetového prohlížeče zkontrolujte nastavení domovské stránky a nastavení připojení. V případě internetového prohlížeče Internet Explorer klepněte ve Windows 10 pravým tlačítkem na tlačítko Start a z nabídky, která se vzápětí zobrazí, vyberte položku Ovládací panely a následně klepněte na odkaz Možnosti Internetu. Na záložce Obecné se pak přesuňte do sekce Domovská stránka a ověřte, že se zde nenachází internetová adresa žádné internetové stránky, která vám nic neříká. U internetových prohlížečů Chrome, Firefox či Edge pak kontrolu nastavení domovské stránky provedete v okně nastavení prohlížeče.

Před spuštěním Internet Exploreru se přesvědčte, že máte správně nastavenu domovskou stránku

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?