Hlavní navigace

Vyčistěte si svůj počítač od všemožného malwaru! - 7.díl

15. 3. 2018

Sdílet

 Autor: © Spectral-Design - Fotolia.com
Máte podezření, že je váš počítač zamořený malwarem? Pak na nic nečekejte a začněte tento problém řešit. Poradíme vám, jak na to.

Předcházející díl

 

Víte, jak poznáte, že je váš počítač pravděpodobně zamořený malwarem? Typickými příklady jsou zejména následující příznaky: počítač pracuje pomaleji, než kdy dříve, a najednou se začíná zobrazovat spousta vyskakovacích oken, popřípadě dochází k dalšímu nestandardnímu chování. Jakmile tedy nějaké takové příznaky zjistíte, pak je skutečně velmi pravděpodobné, že je počítač napaden virem, spywarem nebo nějakou další nežádanou havětí – a klidně se to může stát i tehdy, pokud máte v počítači nainstalovaný antivirový program. Ano, nestandardní chování může být také někdy způsobenou problémy s hardwarem, nicméně v každém případě je třeba nejprve vyloučit právě napadení malwarem. Přečtěte si na následujících řádcích návod, kterým vám krok po kroku poradí, jak máte postupovat.

6. krok: Obnovení souborů v případě poškození operačního systému Windows

Pokud vám připadá, že se vám malware z počítače nepodařilo odstranit, popřípadě to vypadá, že operační systém Windows nefunguje tak, jak má, pravděpodobně budete muset operační systém Windows přeinstalovat. Před vymazání pevného disku počítače však nezapomeňte zkopírovat všechny soubory na externí, popřípadě vyměnitelný disk USB. Používáte-li pro práci s elektronickou poštou samostatnou aplikaci (například Outlook nebo Pošta), pak se ujistěte, že jste nezapomněli z tohoto programu exportovat nastavení a zprávy, abyste si je uložili. Doporučujeme vám také, abyste si zálohovali i ovladače zařízení, a to pro případ, že již média s těmito ovladači již nemáte, nebo se vám prostě nebude chtít je stahovat znovu. Vhodným nástrojem je například utilita Double Driver. Nezapomeňte na to, že jediné, co není možné uložit, jsou nainstalované programy. Ty budete muset přeinstalovat znovu z instalačních disků, popřípadě je budete muset znovu stáhnout z Internetu.

Pokud se vám nedaří zavést operační systém Windows, popřípadě pokud operační systém Windows nefunguje tak dobře, aby vám dovolil zálohovat soubory, pak si můžete pro přístup k vašim souborům vytvořit a následně použít LiveCD – vhodným řešením je například Hiren´s BootCD (HBCD).

Po zálohování všeho potřebného přeinstalujte operační systém Windows, a to buď z disku, který jste dostali při koupi počítače, nebo stažením instalačního obrazu Windows z webu Microsoftu, anebo použitím možnosti obnovy počítače do továrního nastavení (pokud je to možné). Pro obnovení do továrního nastavení obvykle musíte během spouštění počítače na klávesnici stisknout určitou klávesu – jen tak se zahájí obnovovací procedura. Kterou klávesu stisknout? To vám prozradí počítač sám, a to několik sekund po jeho zapnutí. Pokud na monitoru žádnou takovou informaci nenaleznete, tak se podívejte do příručky, kontaktujte výrobce, popřípadě použijte internetový vyhledávač.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?