Hlavní navigace

Vypneme v Evropě Facebook, Instagram nebo WhatsApp, hrozí Zuckerberg

8. 2. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Společnost Meta Platforms znovu pohrozila, že pokud nebude mít možnost uchovávat data uživatelů na serverech v USA, znemožní, aby lidé z Evropské unie mohli používat její služby, jako jsou Facebook nebo Instagram.

Firma to naznačila v dokumentech o svém hospodaření, které minulý týden předala americké komisi pro cenné papíry.

Výhružka souvisí s jednáním, které už delší dobu vedou regulační orgány Evropské unie se svými protějšky v USA. Mezi EU a Spojenými státy existovala dohoda o předávání osobních údajů evropských uživatelů do USA, soudní dvůr Evropské unie ji ale v červenci 2020 označil za neplatnou. Důvodem je rozpor s GDPR, tedy evropskými pravidly pro ochranu osobních údajů. Jednání se od té doby příliš nepohnula.

Podle agentury Bloomberg jsou nyní debaty „intenzivnější“, zároveň ale „vyžadují čas i vzhledem ke složitosti projednávaných otázek a nutnosti najít rovnováhu mezi ochranou soukromí a národní bezpečností.“

Společnost Meta ve svých dokumentech uvedla, že pokud by se při přesunu dat nemohla spolehnout na nové nebo stávající dohody, jako jsou tzv. standardní smluvní doložky, pak by „pravděpodobně nemohla v Evropě nabízet řadu našich nejvýznamnějších produktů a služeb, včetně Facebooku a Instagramu“. Mezi další služby, které pod Metu spadají, patří třeba i aplikace WhatsApp.

„Pokud nebude přijat nový transatlantický rámec pro přenos dat a nebudeme se moci nadále spoléhat na standardní smluvní doložky nebo na jiné alternativní způsoby přenosu dat z Evropy do Spojených států, pravděpodobně nebudeme schopni nabízet řadu našich nejvýznamnějších produktů a služeb v Evropě, včetně Facebooku a Instagramu,“ uvedla firma.

CS24

„Digitální giganti nejsou zvyklí, že jim někdo odporuje. Evropský kontinent se musí bránit. Nechceme, aby naše osobní údaje byly předávány digitálním korporacím bez jakékoli kontroly,“ poznamenal k tomu v pondělí například francouzský ministr financí Bruno Le Maire.

Facebook nyní nezažívá zrovna dobré období. Ztrácí uživatele a akcie Mety se minulý týdne propadly o 26 procent. Víc o to píšeme v textu Facebook ztrácí uživatele a Meta miliardy. Je Zuckerberg na lopatkách?.

Byl pro vás článek přínosný?