Hlavní navigace

AMD dál rekordně roste a nehodlá polevit

8. 2. 2022

Sdílet

 Autor: IDG News Service
Společnost AMD zapsala další kvartál rekordních tržeb a šéfka Lisa Suová vyhlíží úspěšný rok 2022.

Šéfka AMD Lisa Suová tento týden uvedla, že firma podnikla investiční kroky, jejichž smyslem je zajistit dostatečné výrobní kapacity, aby byla schopna vyhovět poptávce, včetně poptávky po mikroprocesorech a grafických kartách. 

„Poptávka po našich produktech je velice silná a jsme v očekávání dalšího roku významného růstu,“ uvedla Suová a odkázala zejména na nové řady Zen 4 CPU a RDNA 3 GPU. „Hodně jsme investovali, abychom zajistili výrobní kapacity na podporu tohoto růstu nejen letos, ale i v dalších letech. Jsme si jistí, že budeme schopni růst v dlouhodobém horizontu.“

Na podporu těchto sebevědomých vyjádření Suová prezentovala odhad tržeb pro první kvartál letošního roku, který se má mezikvartálně zvýšit o 4 %, meziročně dokonce o 45 % a vyrůst na zhruba 5 miliard dolarů. Vzhledem k tomu, že závěrečné kvartály roku bývají zpravidla ty nejsilnější a v prvním kvartále se tržby naopak propadají, jde o značně nezvyklý – a smělý – odhad.

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Úspěch AMD vychází jednak z rostoucího podílu na serverovém trhu, ale i díky oblibě semi-custom procesorů pro herní konzole. Počítačový trh roku 2022 Suová popsala ve srovnání s předchozím rokem coby „spíš plochý“, což však nemusí být vnímáno nutně negativně. Loňský rok byl dle ní totiž velice silný. 

příloha_ovladnete_sva_data

„Letos očekáváme růst ve všech našich segmentech, jelikož vidíme, že poptávka po našich produktech je velká a zvýšili jsme naše výrobní kapacity,“ uvedla. AMD ve svých letošních plánech počítá mimo jiné s mobilními procesory Ryzen 6000 vyrobenými 6nm technologií, ale také s procesory Ryzen 7000 vyrobenými 5nm technologií.

Celkově AMD v uplynulém kvartále zaznamenala rekordní čistý zisk ve výši 1,1 miliardy dolarů při tržbách 4,8 miliardy, což je meziroční nárůst o 49 % a šestý rekordní kvartál v řadě. Z toho tržby v segmentu CPU / GPU činí 2,6 miliardy (nárůst o 32 %) a tržby v segmentu semi-custom / server 2,2 miliardy (nárůst o 75 %).

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?