Hlavní navigace

Vypořádejte se s neuklizenou plochou pomocí těchto tipů - 2.díl

27. 1. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Tento článek obsahuje tipy pro všechny, kteří se nemohou vzdát ukládání souborů na pracovní plochu.

Předcházející díl

 

Udržení pořádku na pracovní ploše není právě snadný úkol. Vždyť ukládání na pracovní plochu je tak snadné! Pracovní plocha je velmi oblíbeným místem pro rychlé uložení souborů stažených z Internetu, popřípadě souborů, které chceme mít hned po ruce. To platí samozřejmě zvláště pro uklizenou pracovní plochu. Časem se však pracovní plocha postupně zaplní nejrůznějšími soubory a stane se nepřehlednou, tedy pravým opakem toho, po čem jsme na začátku toužili.

Pojďte se podívat na tři tipy, které vám pomohou vypořádat se s nepořádkem na pracovní ploše.

Skrytí Hlavního panelu

Skrytím Hlavního panelu získáte na pracovní ploše další cenné místo

Skrytí Hlavního panelu se obvykle používá, pokud potřebujete získat na pracovní ploše další místo. Ve Windows 10 postačí, když klepnete pravým tlačítkem myši na prázdné místo na Hlavním panelu. Následně z místní nabídky, která se objeví, vyberte položku Vlastnosti. Vzápětí se zobrazí aplikace Nastavení, a to přímo v sekci, která se týká Hlavního panelu. Zde pak přesuňte přepínač u volby Automaticky skrývat hlavní panel v režimu plochy do polohy Zapnuto.

Ve starších verzích Windows klepněte pravým tlačítkem myši na Hlavní panel a z místní nabídky vyberte příkaz Vlastnosti. Zobrazí se nové okno, v němž na záložce Hlavní panel povolte možnost Automaticky skrývat Hlavní panel. Následně stiskněte tlačítko Použít a poté tlačítko OK.

Nyní Hlavní panel zmizí. Pokud jej budete chtít znovu zobrazit, pak se jednoduše přesuňte ukazatelem myši do oblasti, kde by se měl Hlavní panel nacházet. Hlavní panel se opět objeví a po posunu ukazatele myši mimo tuto oblast zase zmizí.

CS24

Funkční tapeta

Náš poslední tip je sice poněkud zvláštní, nicméně se vám může hodit. Existuje spousta tapet na pracovní plochu, které jsou svým vzhledem uspořádány tak, aby vám usnadnily uspořádání položek na pracovní ploše podle skupin – na soubory, obrázky, osobní soubory, pracovní soubory apod. Ukázky takových tapet včetně možnosti stažení naleznete na webu Lifehacker. Po stažení vámi vybrané tapety postačí už jen to, abyste si ji nastavili na pozadí, a nakonec už jen umístíte soubory do vyhrazených oblastí.

Operační systém Windows sice občas s objekty na pracovní ploše hýbe – zejména pokud při práci používáte více monitorů. Nicméně i přes tuto nevýhodu vám mohou takové tapety velmi dobře posloužit.

Byl pro vás článek přínosný?