Hlavní navigace

Vyřešte obtěžování způsobené nepovedenými aktualizacemi

26. 11. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Microsoft disponuje šikovným nástrojem, který využijete ve chvíli, kdy chcete říci „ne“ povinným aktualizacím ve Windows 10.

Některým uživatelům (včetně nás) se po instalaci Windows 10 Anniversary Update se v operačním systému vyskytla chyba, která znemožňuje instalaci aktualizace KB3194496 ze září 2016. Microsoft se nechal slyšet, že na opravě již pracuje a brzy ji uvolní. Do té doby však jsou postižení uživatelé vystavováni otravným pokusům operačního systému Windows 10 o stažení a instalaci této aktualizace, a to při každém restartu či vypnutí počítače.

Naštěstí existuje poměrně snadný způsob, jak tuto aktualizaci Windows skrýt do té doby, než Microsoft problém s ní vyřeší.

Nejprve je třeba stáhnout z internetových stránek Microsoftu nástroj Zobrazení nebo skrytí aktualizace Poradce při obtížích. Povšimněte si existence speciálních verzí pro Windows 10 před aktualizací a pro Windows 10 po aktualizaci. Stažením získáte soubor DIAGACAB, který Microsoft používá pro programy, které provádí řešení problémů s operačním systémem. Nyní soubor spusťte, a to standardním způsobem tak, že na něj poklepete levým tlačítkem myši.

Nástroj pro řešení potíží s aktualizacemi ve Windows 10, skrytí aktualizací

Za několik sekund bude nástroj připraven a vám se zobrazí uvítací obrazovka. Klepněte na tlačítko Další. Nástroj pro řešení potíží bude vyhledávat aktualizace, které můžete potlačit. Tato operace může nějakou chvíli trvat, a proto se obrňte trpělivostí. Jakmile nástroj skončí aktuální činnost, klepněte na volbu Hide updates.

Nyní se ocitnete v okně, kde jsou uvedeny všechny aktualizace, které je možné skrýt. Zde najděte příslušnou aktualizaci (třeba podle čísla KB) a poté zaškrtněte políčko před názvem této aktualizace. Následně klepněte na tlačítko Další.

Ocitnete se v okně, které podobné tomu, které jste viděli před chvílí, jelikož se nástroj pro řešení potíží pokouší opravit problém za vás.

Nástroj pro řešení potíží s aktualizacemi ve Windows 10, dokončení operace

Pokud jde vše podle plánu, měli byste zakrátko vidět okno podobné tomu na obrázku výše. Poté nástroj pro řešení potíží ukončete, a to buď zavřením jeho okna, nebo stiskem tlačítka Zavřít.

Nyní můžete restartovat nebo vypnout počítač, a to aniž bystě byli obtěžováni naprosto zbytečnými pokusy o instalaci aktualizace. Je třeba si ovšem uvědomit, že jste příslušnou aktualizaci pouze skryli a že je tedy třeba sledovat vydávané aktualizace od Microsoftu, abyste věděli, kdy Microsoft, problém, který jste měli s počítačem, vyřešil. Poté můžete skrytí aktualizace zase zrušit.

Skrytí aktualizace zrušíte tak, že spustíte zmiňovaný nástroj pro řešení potíží a přesunete se do okna, kde se nachází dvě volby: Hide updates a Show hidden updates.

Nyní vyberte volbu Show hidden updates a vzápětí se vám zobrazí přehled všech skrytých aktualizací. Zrušte zaškrtnutí políčka u té aktualizace, kterou již nechcete skrýt, stiskněte tlačítko Další a poté počkejte na to, až nástroj pro řešení potíží dokončí svou práci. Poté se opět zobrazí okno, které vám oznámí, že byl problém „vyřešen“ – stejně jako tomu bylo v posledním kroku pro ukrytí aktualizace.

Nástroj pro řešení potíží s aktualizacemi ve Windows 10, zobrazení skrytých aktualizací

soutez_casestudy

Tímto způsobem tak můžete skrývat a opět rušit skrytí problematických aktualizací Windows 10.

 

Byl pro vás článek přínosný?