Hlavní navigace

Vyrobte si Raspberry Pi konzolu pro hraní retro her - 9.díl

28. 3. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Zatoužili jste si zahrát nějakou starou hru a nemáte na čem? Ukážeme vám, jak si můžete jednoduše a také levně vyrobit herní konzolu založenou na populárním Raspberry Pi.

Předcházející díl

 

Dvacet let snili všichni, kdo mají rádi retro hry, o tom, zda by bylo možno vyrobit univerzální herní konzolu, na které by bylo možno hrát hry z různých herních systémů. Tímto ideálním řešením měla být levná, snadno ovladatelná konzola, která by se dala ovládat pomocí gamepadu a kterou by bylo možné připojit k televizoru.

Krok 5: Konfigurace softwaru

Pokud se podařilo distribuci RetroPie umístit na kartu SD tak, jak to mělo být, pak po připojení Raspberry Pi k napájení nejprve uvidíte pestrobarevnou obrazovku RetroPie a následně řadu textových zpráv. Jedná se o zprávy týkající se zavádění operačního systému Linux, které oceníte v okamžiku, kdy nastanou problémy se zaváděním tohoto operačního systému. Jinak je můžete, obecně vzato, ignorovat.

A jste tam. Nyní se jen řiďte pokyny průvodce.

Za několik okamžiků se spustí grafické rozhraní, v němž se vám zobrazí šedobílá uvítací obrazovka s textem: „WELCOME. No gamepads detected. Hold a button on your device to configure it. Press F4 to quit at any time.“ Znamená to, že v tuto chvíli operační systém nenašel žádný herní ovladač a že je třeba jej nakonfigurovat. Další kroky, které je třeba podniknout, pak závisí na tom, zda máte drátový nebo bezdrátový herní ovladač.

Používáte drátový herní ovladač:

Stiskněte na herním ovladač tlačítko a držte je tak dlouho, dokud je EmulationStation nedetekuje. Poté bude následovat řada dotazů, které vám umožní přiřadit jednotlivé akce různým tlačítkům (např. nahoru, dolů, tlačítka A, B, X) na herním ovladači. V žádném případě tuto část konfigurace nepřeskakujte, jinak budete muset Raspberry Pi restartovat odpojením a opětným připojením napájení.

Následně se vám zobrazí nabídka s názvem RetroPie. Ta bude obsahovat seznam zkratek pro konfiguraci různých nastavení. Jedná se o běžný způsob konfigurace operačního systému, aniž byste museli přepínat do příkazového řádku Linuxu.

Konfigurace jednotlivých nastavení

Pomocí svého herního ovladače vyberte ze seznamu položku RASPI-CONFIG a držte na herním ovladači hlavní (primární) tlačítko pro výběr. Poté v tomto návodu skočte přímo do sekce „Konfigurace nastavení systému“.

 

CS24

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?