Hlavní navigace

Vytváření čárových kódů v Excelu - 4.díl

24. 9. 2019

Sdílet

 Autor: © pressmaster - Fotolia.com
Od zdarma dostupných fontů až k placeným doplňkům

Předcházející díl

 

Myslíte, že Excel dokáže vyvářet čárové kódy? Pokud jste na tuto otázku odpověděli kladně, pak máte pravdu. Navíc je to velmi jednoduché, jako stažení těch správných fontů. Nemusíte pro tvorbu čárových kódů ani kupovat žádný speciální software, který se dá nalézt na Internetu – pokud ovšem nepotřebujete nějaký dosti neobvyklý druh čárového kódu, jako je například ISBN nebo poštovní kód. Pro tvorbu většiny běžných čárových kódů vystačíte se zdarma dostupnými fonty a pokud ne, pak jsou zde fonty placené (nicméně jejich cena je přijatelná).

Doplňky v Excelu pro čárové kódy a použití těchto doplňků

Pokud nevytváříte stovky čárových kódů týdně, pak vám doporučujeme použít některý ze zdarma dostupných online generátorů čárových kódů zmiňovaných výše, popřípadě (pokud je to možné), některý z výše uvedených zdarma dostupných fontů pro čárové kódy. Existují i programy v podobě doplňků, které můžete v Excelu použít pro vytváření fontů pro čárové kódy, nicméně takové doplňky nejsou ani zdarma a ani nejsou právě levné. Všechny tři níže popisované programy ovšem disponují zkušebními verzemi, které jsou dostupné zdarma.

1. TBarCode Office MS Add-In – Jedna licence tohoto doplňku pro jeden počítač stojí 104 USD. Po klepnutí na uvedený odkaz ovšem můžete vyzkoušet demoverzi tohoto doplňku.

2. Barcode Generator for Excel – Jedna licence tohoto doplňku vás přijde na 159 USD.

3. ConnectCode Barcode for Excel – Jedna licence tohoto doplňku vás přijde na 149 USD.

Pokud se rozhodnete použít některý z výše uvedených doplňků, pak jej instalujte podle následujícího návodu.

1. Vyberte si jeden z doplňků, který se nachází v odkazech výše.

2. Po zobrazení internetové stránky stiskněte tlačítko Download nebo Buy Now.

3. Co se týče stažení doplňku do vašeho počítače, pak postupujte podle pokynů na obrazovce. Poznamenejte si místo, kam operační systém doplněk nainstaluje (konkrétně si poznačte cestu, disk apod.)

Poznámka: Většina programů je natolik inteligentní, aby je napadlo umístit doplněk do příslušné složky, kde se nachází Excel. Pokud se tak nestane, pak budete potřebovat vědět, kam se doplněk nainstaloval. Toto umístění pak budete sdělovat Excelu později při povolování doplňku.

4. Spusťte program Excel a klepněte do nabídky Soubor/Možnosti/Doplňky.

5. Pokud doplněk, který jste právě nainstalovali, v seznamu nevidíte, pak klepněte ve spodní části okna na rozevírací nabídku Spravovat, kde ze seznamu vyberte položku Doplňky Excelu a následně stiskněte tlačítko Přejít.

Instalace doplňku

6. Po zobrazení okna Doplňky zaškrtněte ten doplněk, který chcete povolit a následně klepněte na tlačítko OK.

soutez_casestudy

7. Pokud se doplněk, který chcete povolit, v seznamu nenachází, pak stiskněte tlačítko Procházet a přesuňte se do umístění doplňku, následně doplněk vyberte a stiskněte tlačítko OK.

Po instalaci a aktivaci doplňku se řiďte pokyny autora doplňku na příslušné internetové stránce, kde najdete návod na vytvoření, správu a tisk vašich čárových kódů.

Byl pro vás článek přínosný?