Hlavní navigace

Vytvořte si vlastní sadu pro zabezpečení počítače - zdarma! - 6.díl

11. 3. 2016

Sdílet

 Autor: © Jacek Chabraszewski - Fotolia.com
Věnujte o víkendu svému počítači trochu času a zve vlastním zájmu si jej zabezpečte, a to zcela zdarma!

Předcházející díl

 

Pokud máte počítač, jste cílem možné nežádoucí pozornosti všech možných nekalých živlů. Prostě potřebujete nějaký software, pomocí něhož byste si svůj počítač zabezpečili. V tomto seriálu vám postupně představíme zdarma dostupný antivirus, antispyware a firewall, dále doplňky pro zabezpečení internetového prohlížeče, nástroj pro rodičovskou kontrolu, program pro automatickou aktualizaci aplikací nainstalovaných na počítači a konečně službu pro vzdálené uzamknutí notebooku.

Zabraňte dětem v přístupu k nevhodnému obsahu

Pokud vaše děti brouzdají na Internetu, vždy tu je riziko, že se omylem dostanou někam do neznámých končin Internetu. A přitom vůbec nezáleží na tom, jak bezpečně či zdatně se vaši děti na Internetu pohybují.

Naštěstí poslední verze operačního systému Windows přichází se sadou pokročilých funkcí rodičovské kontroly, takže již nemusíte stahovat žádné další nástroje. Ve Windows 10 klepněte na nabídku Start a vyberte položku Nastavení. Poté klepněte na ikonku Účty > Rodina a jiní uživatelé.  Povšimněte si, že ve Windows 10 vyžaduje funkce Vaše rodina přihlašování pod účtem Microsoft.

Operační systém Windows 10 vás provede nastavením rodičovské kontroly na vašem počítači.

Kromě toho vaší pozornosti doporučujeme službu OpenDNS FamilyShield. Jak již bylo uvedeno, nejedná se o aplikaci, ale o službu nabízenou OpenDNS. Tato služba automaticky blokuje všechny weby určené pro dospělé. Pokud chcete, můžete kji nasadit na konkrétních počítačích u vás doma ve vaší domácí počítačové síti, nebo je možné ji nasadit na vašem domácím směrovači, a pak je chráněno každé začřízení ve vaší domácnosti. Je zřejmé, že Family Shield vám nedokáže poskytnout stoprocentní rodičovskou kontrolu, jako je například omezení spouštěných aplikací či omezení času stráveného na počítači, nicméně pokud ji použijete v kombinaci s jinými prvky rodičovské kontroly, pak se jedná o vynikající doplňkový nástroj.

 

Automatická aktualizace softwaru

Autoři malwaru častokrát neútočí přímo na operační systém Windows, ale namísto toho cílí svoje útoky na bezpečnostní trhliny v oblíbených počítačových programech, jako je kupříkladu Adobe Reader. Chcete-li toto riziko minimalizovat, je třeba, abyste veškerý software udržovali aktuální. Provádění této kontroly a následné aktualizace ručně je skutečně jen pro otrlé, spoustu času vám ušetří nástroj, který dokáže dostupnost aktualizací zjišťovat sám.

/*secunia.jpg*/

/*Nástroj Secunia PSI vám zjistí, zda je třeba instalovat aktualizace nějakého softwaru. Vypadá to, jako kdybychom měli skutečně něco aktualizovat…*/

Pod označením Secunia PSI se skrývá zdarma dostupná utilita, která provádí jen jednu věc: hledá na počítači starší a nezabezpečené verze oblíbených aplikací a dokonce pro ně dokáže automaticky nainstalovat nejnovější aktualizace zabezpečení.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?