Hlavní navigace

Vývoj aplikací do lidského mozku

13. 8. 2020

Sdílet

 Autor: @ Depositphotos, agsandrew
Už dnes se začínají vyvíjet aplikace, které pomocí čipu mozek-počtač (brain-computer interface, BCI) pomáhají lidem s poškozením míchy a podobně znovu ovládat své končetiny.

Firma Neurotechnology z Litvy ve středu oznámila spuštění produktu BrainAccess Development Kit – tedy vývojářské sady pro programování BCI čipů.

Neurotechnology je jedna z nejstarších firem tohoto druhu, funguje již od roku 1990 a neurotechnologiím se věnuje hlavně z hlediska R&D.

Vývoj budoucnosti

Vývojářská sada je dosti pokročilá, zahrnuje nutné elektrody, na hlavě nositelné zařízení, elektroencefalograf, zařízení pro zachytávání EEG signálu, software na zpracování těchto signálů i vzorové BCI algoritmy.

BrainAccess vývojářská sada má sloužit k budoucímu vývoji aplikací, které umožní člověku ovládat počítač skrze pohyby očí a různých velmi jemných aktivit, jako je třeba relaxace svalů a podobně. Takové algoritmy by teoreticky mohly najít aplikaci i jinde.

Konvenční EEG, známé skoro každému z nás z ordinací lékařů nebo z nemocnic, vyžaduje pro své fungování vlhký gel, které elektrodám umožní lepší kontakt, ale mimo odborného prostředí jde o těžko uplatnitelný systém. U lékaře funguje dobře, mimo ordinaci už moc ne.

Elektrody, které využívá Neurotechnology, dokážou EEG signál zachytit za sucha, což výrazně zjednodušuje užívání. Pro měření aktivity mozku je EEG velmi vhodným, hlavně proto, že jde o relativně neinvazivní metodu, která dokáže aktivitu mapovat v dostatečné kvalitě.

soutez_casestudy

Encefalograf, který Neurotechnology k vývojářské sadě dává, je též neobvyklý – kromě toho, že je relativně malý, nabízí 16 kanálů pro signály, bezdrátové připojení a 10hodinovou dobu práce skrze baterii. V nabídce je i encefalograf Modular, který má zřejmě částečně modulární design a více kanálů, nicméně lepší informace nejsou k dispozici.

Vývojářská sada včetně softwaru je cenově až překvapivě přístupná vývojářům. Základní sada stojí přibližně 800 euro, pokročilá sada s výkonnějším a sofistikovanějším hardwarem je za 2 tisíce euro. To se zdá jako hodně, ale nezapomeňme, že BCI čipy jsou stále v plenkách. Pro účely firem, které se chtějí praktickým aplikacím čipů reálně věnovat, jde o přijatelnou cenu.

Byl pro vás článek přínosný?