Hlavní navigace

Vývoj Firefoxu 5 pokročil, finální verze přijde za měsíc

24. 5. 2011

Sdílet

Po pátečním uvolnění beta verze internetového prohlížeče Firefox 5 se zdá, že Mozilla stihne vydat další velkou aktualizaci do 21. června.

Dění kolem pátého Firefoxu nabralo očekávaný spád. Vývoj prohlížeče se v minulém týdnu přesunul z fáze Aurora do fáze Beta. Tuto verzi si nyní může každý vyzkoušet, přičemž k dispozici je i její česká lokalizace. Pro někoho však může být zklamáním, protože nepřináší mnoho nového. To je daň za rychlejší vývojový cyklus.

Za zmínku stojí především podpora CSS animací, čímž se Firefox zařadil po bok prohlížečů Safari a Chrome, a také zabudovaný přepínač mezi jednotlivými kanály, který uživatelům dovoluje volit mezi edicemi Aurora, Beta a Release. Mozilla pak ještě na svých stránkách zmiňuje lepší integraci Firefoxu v Linuxu a samozřejmostí je velké množství opravených bezpečnostních chyb. Podrobný seznam je jako vždy k dispozici na oficiálních stránkách.

Na nový aktualizační systém Firefoxu, který se příliš neliší od konkurenčního Chromu, najela Mozilla hned po uvolnění Firefoxu 4. Cílem je vydávat významné aktualizace s větší pravidelností. Počínaje Firefoxem 6 chce Mozilla uvolnit novou verzi každých 6 až 12 týdnů. Nový systém má hlavně usnadnit práci samotným vývojářům - pokud některá funkce nepracuje tak, jak má, odsune se její uvedení do dalšího cyklu. Podobně postupují i další výrobci. Svůj aktualizační harmonogram zrychlil Microsoft, který chvíli po vydání IE9 zveřejnil vývojářské preview IE10. V Opera Software zase zavedli systém Opera Next, díky kterému je prohlížeč aktualizován častěji než kdy dříve.

Kromě Firefoxu 5 se v Mozille samozřejmě stále zabývají i vývojem čtvrté verze. V současné době experimentují s funkcí, která v prohlížeči dočasně schová řádek pro zobrazení webové adresy. Rozšíření nazvané LessChrome HD automaticky skryje všechny lišty kromě záložek otevřených stránek. Add-on si je možné již nyní stáhnout na adrese addons.mozilla.org. Stejnou funkci obsahuje i poslední build Chromu Canary, kde si je možné aktivovat nástroj nazvaný Compact Navigation.

Byl pro vás článek přínosný?