Hlavní navigace

Vývoj netbooků zamrzl na mrtvém bodě

6. 6. 2011

Sdílet

Zájem o netbooky opadá, zejména na úkor tabletů. To je dáno i tím, že se v této kategorii objevuje minimum inovací a dnešní netbooky nenabízí o moc více než modely před rokem či před dvěma.

Tento trend potvrdil i letošní Computex, kde se výrobci snažili nabídnout v tomto segmentu několik inovací, ale většinou jde jen o variace na již ohrané téma a podle všeho není netbooky příliš kam posunout. Vývoj omezují i restrikce Intelu stanovující omezení, v jakých konfiguracích lze jejích procesory Atom použít. Největší novinkou tak je použití pomalejších procesorů Atom N435 s frekvencí 1,33 GHz a linuxového OS MeeGo (více viz článek Netbooky výrazně zlevní díky novým procesorům a OS MeeGo). Nicméně Linux si na netboocích již kdysi zažil svých několik měsíců slávy, ale nakonec byl téměř bez výjimek vytlačen Windows, takže je otázkou, jak se zatím poměrně málo rozšířenému MeeGo bude dařit.

Výše uvedené potvrzují například i představené novinky Asusu v oblasti netbooků, které podle komentátorů nejsou žádnou revolucí. Přitom právě Asus způsobil se svými prvními netbooky v letech 2007 a 2008 v IT světě skutečný převrat. Netrval však dlouho. Třeba nově představený model Eee PC X101 běží na operačním systému Intel MeeGo, který plně umožní využívat služeb sociálních sítí a většiny programů a aplikací, na něž je dnes uživatel zvyklý. Netbook je vybaven procesorem Intel Atom N435, 10,1“ displejem a SSD diskem. Při tloušťce 17,6 mm a hmotnosti 950 g jde o snadno přenosné mobilní zařízení. K internetu se uživatelé připojí prostřednictvím Wi-Fi rozhraní 802.11b/g/n. Asus nabídne i model Eee PC X101H, který umožní využívat vedle systému MeeGo také Windows 7 Starter. Tento netbook bude dostupný v celé řadě stylových barevných provedení.

Netbook Eee PC 1025 představuje přepracovanou variantu řady Eee PC Seashell. Design má zaujmout zaoblenými křivkami a kovovým povrchem. Tento netbook disponuje opět 10,1“ displejem, kamerou Smart Camera se čtyřnásobným přiblížením a novým dvoujádrovým procesorem Intel Atom N2600 zaručujícím vyšší výkon. Při plném nabití vydrží baterie až 14 hodin a speciální funkce Instant On umožňuje uživatelům obnovit svoji relaci systému Windows během dvou sekund a uchovávat počítač v pohotovostním režimu až po dobu dvou týdnů. Díky HDMI výstupu lze sledovat videa v HD rozlišení i na velké obrazovce. Komunikaci s okolím zajišťují rozhraní Wi-Fi 802.11n a Bluetooth 3.0. Netbooky řady Eee PC 1025 budou taktéž dostupné v několika barevných provedeních. Otázkou je, zda tyto změny budou stačit k přilákání nových zákazníků stačit...

Na Computexu byly k vidění také např. Acer uvede model One Hyppy 2, Samsung pak N100 a Lenovo svůj IdeaPad S100. Všechny tyto přístroje budou využívat Atom N435 a OS MeeGo. Ale opět se žádná revoluce nekoná, inovace směřují spíše k omezení možností než k jejich zvýšení. Je proto otázkou, zda tento směr pomůže netbookům získat zpět ztracenou slávu a zvýšit jejich prodeje. Například samotný Intel očekává nástup nové kategorie ultrabooků, které by měly převzít v oblasti přenosných PC štafetu. Více najdete v článku Intel chystá ultrabooky, revoluci v segmentu notebooků.