Hlavní navigace

Western Digital zaplatí 19 miliard dolarů za firmu SanDisk

22. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © milanmarkovic78
WD chce jako tradiční výrobce pevných rotačních disků získat významnější podíl na rychle rostoucím trhu flash pamětí a SSD. Pomoci v tom má právě akvizice SanDisku.

Obchod, který proběhne formou hotovosti i převodu akcií, už schválili správní rady obou společností. Vznikne tak gigant nabízející úložné technologie v obou klíčových segmentech a podle pozorovatelů zajišťuje firmě WD budoucnost v době, kdy se mnoho storage řešení přesouvá právě od harddisků do oblasti flash pamětí.

SanDisk a WD už přitom dříve úzce spolupracovaly – v roce 2013 kooperovaly na vzniku hybridního disku, který zahrnoval jak klasickou otáčivou plotnu, tak komponentu zahrnující SSD. Obě firmy také budou vlastnit okolo 15 tisíc různých patentů, což z nich činí v tomto směru zásadní držitele autorských práv.

Dosavadní šéf SanDisku Sanjay Mehrotra se stane členem správní rady, výkonným ředitelem spojené firmy se stane dosavadní šéf WD Steve Milligan.

SanDisk hodlá dodržet své spojenectví s firmou Toshiba ohledně jejich joint venture výrobě čipů NAND flash. Začátkem příštího roku by továrna měla zahájit výrobu 3D flash čipů, kvůli tomu už se začala osazovat jejich továrna Fab 2 v japonské lokalitě Yokkaichi příslušnými zařízeními.

CS24

WD už přitom má zkušenosti s velkými akvizicemi – nedávno například za téměř 4 miliardy převzal konkurenční firmu Hitachi Global Storage Technologies. Ačkoliv obchod proběhl už před třemi lety, obě firmy stále vystupují navenek pod separátními značkami -- WD a HGST.

Před několika dny se udála i další významná akvizice na poli dodavatelů storage - Dell koupil za téměř 70 miliard dolarů firmu EMC.

Byl pro vás článek přínosný?