Hlavní navigace

Wi-Fi jako nevnímané riziko

16. 5. 2012

Sdílet

Více než polovina uživatelů mobilních zařízení využívá k připojení nezabezpečené sítě WLAN - podle expertů se tak vystavují obrovskému riziku kompromitace.

Uživatelé tabletů a mobilních zařízení se vystavují velkému riziku. Podle výzkumu společnosti Harris Interactive, který si nechala zpracovat společnost Kaspersky Lab, více než polovina zařízení nemá nainstalovaný antivirový program.

Uživatelé se tak vystavují zneužití svých citlivých informací internetovými zločinci. V průzkumu bylo dotázáno téměř 9 tisíc spotřebitelů z USA, Evropy a Ruska.

V oblasti datové komunikace průzkum ukázal, že zhruba 70 % majitelů tabletů a 53 % uživatelů mobilních telefonů se připojuje k internetu přes veřejné sítě Wi-Fi, které skrývají největší riziko. Data přenášená veřejnou Wi-Fi mohou lehce zachytit internetoví zločinci. Může se jednat například i o přihlašovací údaje do internetového bankovnictví.

Průzkum kromě jiného doložil, že antivirové programy jsou nainstalovány na méně než polovině tabletů a sotva čtvrtině mobilních telefonů či smartphonů (28 %) Na domácích PC a noteboocích má antivirovou ochranu nainstalováno 82 % uživatelů.

Byl pro vás článek přínosný?