Hlavní navigace

Windows 10: Oblíbený operační systém je k dispozici také ke stažení

15. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Jste příznivci Windows, nebo dáváte přednost Linuxu? Řada aktivních hráčů počítačových her nebo uživatelů nejrůznějšího software vám odpoví, že mají ve svém počítači Windows, a to z ryze praktických důvodů. Jaká je jeho historie a další vývoj?

Převratný operační systém

Světlo světa první Windows 1.0 od firmy Microsoft spatřil už v roce 1985. A to jako nadstavba systému MS-DOS. Nejednalo se tehdy o operační systém v pravém slova smyslu, protože Windows se spustil na počítači až tehdy, kdy se nastartoval systém DOS. Jednoduché grafické rozhraní si ihned našlo své nadšené uživatele, takže se poměrně během krátkého času stal nejoblíbenějším systémem pro ovládání počítačů. Postupně vycházely nové verze. Pamětníci si možná vzpomenou na Windows ME, Windows, XP či 7 i 8. Spojením posledních dvou pak vzniká nejnovější verze Windows 10.

soutez_casestudy

Nová vylepšení

I když řada zákazníků nedá dopustit na klasické Windows XP, nová desítková verze přinesla řadu vylepšení. Nabízí klasickou nabídku Start i živé dlaždice. Veškeré aplikace se spouštějí v okně a pro dotykové displeje jsou maximalizované. Novinkou je Task Bar, jenž je umístěn na hlavním panelu a který zobrazuje správce virtuálních ploch. Pravda je taková, že když si na novou verzi Windows 10 zvyknete, už byste se nechtěli vrátit k té starší. Pokrok prostě zastavit nelze.

Krabicová verze i elektronická licence

Na trhu je možné Windows 10 zakoupit v krabicové verzi stejně jako elektronickou licenci. Na výběr jsou pak verze pro domácnosti, pro firmy a velké podniky nebo školy. Asi nikoho nepřekvapí, že nejprodávanější je Windows 10 Home, jenž bývá nainstalována v domácím počítači. Kvůli jednoduchosti se nejvíce prodává elektronická licence, která je po zaplacení ihned k dispozici ke stažení. Klíč pak přichází do e-mailu, který je uveden v objednávce.

Byl pro vás článek přínosný?