Hlavní navigace

Windows 8 - Jak překonat prvních 30 minut a nezešílet - 4.díl

12. 1. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Dnes si vvsvětlíme pojem Windows Store aplikace, který neodmyslitelně patří k Windows 8. Podívejme se, čím se nové "apps" liší od klasických programů.

Podlehli jste také pokušení vyzkoušet si práci se zbrusu novým “dlaždicovým” systémem Windows 8? Pro první seznámení jistě oceníte jednoduchého průvodce, který vám ušetří několik hrstek vytrhaných vlasů.

 

<< Předchozí díl | Následující díl >>

 

Nové aplikace Windows Store Apps

V předchozím textu jsme několikrát použili termín Windows Store aplikace. Jistě jste vytušili, že se jedná o software, který se nějakým způsobem liší od klasických programů, na něž jsme byli zvyklí z Windows 7 a starších systémů. V čem jsou Windows Store aplikace specifické?

win8_store

Koncept Windows Store aplikace přinesl poprvé právě Windows 8 za účelem unifikace vzhledu, schopností, chování a komunikačních kanálů, které aplikace využívají. Jedná se o software, který si mohou uživatelé obstarat (v bezplatných či placených variantách) z online obchodu Windows Store a nainstalovat. Celý systém se velice podobá již dříve fungujícím obchodům Google Play z produkce Google nebo App Store z produkce Applu, jež uživatelé znají především z mobilních platforem. 

Dává to smysl, neboť i Windows 8 se svým zpracováním snaží probojovat na trh mobilních zařízení, ale zpět k věci. Windows Store aplikace spojuje jejich designérský návrh, který úzce koresponduje s ostrým pravoúhlým barevným vzhledem operačního systému Windows 8. Aplikace musí podporovat různé rozvržení funkčních komponent (pro běh na displejích s různými velikostmi a to v landscape i portrait módu), jsou optimalizovány pro dotykové ovládání a navzájem mohou komunikovat jednotným způsobem.

Aplikace rovněž disponují aplikačním panelem, který nese dodatečné ovládací prvky a po kliknutí pravým tlačítkem myši se zobrazí v horní či spodní části obrazovky (lze využít také klávesovou zkratku Win+Z).

win8_toolbar

Namísto ikon Windows Store aplikace pracují s tzv. dlaždicemi barevnými obdélníkovými poli, jimiž je posetá úvodní obrazovka. Dlaždice mohou být živé, tedy zobrazovat aktuální relevantní informace (např. aplikace Počasí zobrazuje současnou teplotu a další údaje).

win8_live_tiles

soutez_casestudy

 

V následujícím díle budeme pokračovat s popisem základních ovládacích prvků systému Windows 8.

Byl pro vás článek přínosný?