Hlavní navigace

Windows 8 - Jak překonat prvních 30 minut a nezešílet - 7.díl

18. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
V dnešním díle se zaměříme na správu uživatelských účtů Windows 8. Vysvětlíme si, co je to účet Microsoft a proč byste jej mohli chtít.

Podlehli jste také pokušení vyzkoušet si práci se zbrusu novým “dlaždicovým” systémem Windows 8? Pro první seznámení jistě oceníte jednoduchého průvodce, který vám ušetří několik hrstek vytrhaných vlasů.

 

<< Předchozí díl | Následující díl >>

 

Účet Microsoft

Jednou z dalších novinek operačního systému Windows 8 je typ účtu oficiálně pojmenovaný jako účet Microsoft. Celý koncept vznikl ve snaze držet krok s dnešním trendem využití cloudových služeb a sjednocení nastavení i obsahu formou synchronizace mezi všemi možnými typy zařízení (ať už se jedná o desktop, notebook, tablet nebo třeba smartphone). Kromě účtu Microsoft máte i nadále možnost využít klasický typ lokálního účtu (jak známo z předchozích verzí Windows), který je v prostředí Windows 8 nazván jako místní účet.

win8-mistni ucet

Jaké vlastnosti tedy skrývá účet Microsoft a proč byste o něj měli mít zájem? S Windows 8 Microsoft představil množství služeb i aplikací, jež staví na filozofii cloudu (snaha přesunout uživatelský obsah, nastavení a někdy také samotné výpočetní operace na internetové servery). Řeč je tak například o cloudovém úložišti SkyDrive, e-mailové schránce Outlook, kancelářském balíku MS Office nebo obchodu s aplikacemi Windows Store.

Účet Microsoft v prvé řadě představuje dvojici e-mail a heslo sloužící jako přihlašovací údaje. Kromě přihlášení do lokálně instalovaného OS však získáte přístup také ke všem používaným cloudovým službám (při využití místního účtu byste se museli například při přístupu na SkyDrive znovu přihlašovat).

Účet Microsoft se tak propojí se službami jako Sky Drive, Windows Phone, Xbox Live, Windows Store a dalšími. Můžete jej také volitelně propojit s účty založenými u třetích stran, jako jsou například sociální sítě Facebook, LinkedIn nebo Twitter. Hlavní výhodou je dle Microsoftu fakt, že takto budete mít všechna svá data jako fotografie, dokumenty či nastavení na jednom místě. Toho si ihned všimnete například u dlaždic aplikací Lidé nebo Fotky, jež začnou zobrazovat relevantní obsah z ostatních služeb.

win8-účty

Další výhodou má být možnost synchronizace nastavení mezi různými PC. Jedná se například o oblíbené položky, historie v IE, motivy nebo nastavení jazyků.

soutez_casestudy

 

V příštím díle si ukážeme, jak si účet Microsoft vytvořit, či se připojit k existujícímu účtu, který již možná vlastníte.

Byl pro vás článek přínosný?