Hlavní navigace

Windows 8 poběží i na zařízeních s procesorem ARM

11. 2. 2012

Sdílet

Windows 8 na zařízeních ARM, přezdívaný společností Microsoft WOA, by mohl nabídnout skvělé možnosti pro pracovníky, kteří chtějí využívat Microsoft Excel, PowerPoint a jiné aplikace Office na dotykovém tabletu.

Pro některé pracovníky ovšem ani tak nedorazí aplikace Office pro tablety dost brzo. Údajně by měly být k dispozici ještě tento rok.

Aplikace Office by mohly rychle získat hodně firemních uživatelů mezi těmi, kdo pracují s tablety již nyní. Alespoň podle vyjádření Briana Reeda, viceprezidenta produktů ve firmě BoxTone. Tato společnost se zabývá vývojem softwaru pro mobilní zařízení. „Velkým přínosem by byly tabulky v Excelu a prezentace PowerPoint. V současné době je těžké na iPadech a tabletech s Androidem vytvořit pěkné prezentace s nástroji od třetích stran.“

Reed také předpokládá, že mnoho zdravotnických institucí by v zájmu přenositelnosti mohlo nahradit staré stolní počítače tablety. Díky nabídce známých aplikací Office by mohl být tablet od Microsoftu v tomto odvětví hitem.

Čipy pro počítače s Windows 8 již vyrábějí společnosti Intel a AMD. Nicméně využití architektury ARM, jež se široce využívá ve smartphonech, bylo oznámeno až tento týden.

Microsoft v blogovém příspěvku prozradil, že Windows 8 poběží na různýc zařízeníchh ARM. Ať už jde o tablety, laptopy, ultrabooky nebo desktopy. Operační systém bude také nabízet novou desktopovou verzi programů Microsoft Word, Excel, PowerPoint a OneNote. Nová verze nese kódové označení „Office 15“.

Mnoho zástupců průmyslových firem je spojením WOA a Office 15 v tabletech nadšeno. „Microsoft bude nabízet Office pro ARM využívající desktopový mód a bude podporovat dotykové ovládání,“ říká Al Hilwa, analytik společnosti IDC. „To může být pro tuto společnost obrovská výhoda, hlavně v oblasti firemních zákazníků.“

Společnost Microsoft na svém blogu informuje o tom, že WOA bude využivat desktopové rozhraní Windows, ne jen rozhraní Metro. Preston Gralla, bloger amerického Computerworldu, poznamenal, že WOA potvrzuje zaměření Windows 8 primárně na mobilní zařízení, jako jsou tablety. To dokládá, že si je Microsoft vědom toho, že budoucnost nebude založena pouze na tradičních PC.

Hilwa míní, že Microsoft dělá rozdíl mezi výší podpory pro dotyková zařízení, na kterých poběží rozhraní Metro, a desktopovým rozhraním. Podle něj by tato firma měla blíže objasnit své záměry.

Dodává nakonec možnost, že společnost Microsoft bude dodávat tablety založené na architekturách od Intelu a AMD dříve než tablety WOA. Obě tyto společnosti se snaží co nejrychleji zlepšit mobilní aspekty svých čipů.

Byl pro vás článek přínosný?