Hlavní navigace

Windows 8: Seznam vytoužených nástrojů a funkcí (2.)

6. 9. 2010

Sdílet

Druhá část seznamu vlastností, jaké by měly podle Michaela Cherryho z Directions on Microsoft mít Windows 8. Co Microsoftu doporučuje?

Dokončení včerejšího článku...

O Windows 8 se čas od času objeví pár „zaručených informací“, nicméně je otázkou, nakolik jim můžeme skutečně věřit. V Microsoftu totiž na toto téma panuje informační embargo a na důvěryhodnosti informacím o Windows 8 ubírá i fakt, že se občas objeví dokonce i spekulace o možných vlastnostech Windows 9.

Na základních pilířích Windows 8 se přesto experti vesměs shodují: rychlý start, podpora nových standardů a streaming videa. Souhlasí s nimi i Michael Cherry, viceprezident organizace Directions on Microsoft? Zde je druhá část jeho seznamu věcí, které by ve Windows 8 rád viděl.

Lepší řízení spotřeby
Po rychlejším startu OS Windows volají uživatelé snad pokaždé, když se objeví informace o nové verzi. Windows 8 v tomto směru nejsou výjimkou. „Stejně tak i přechod mezi jednotlivými stavy systému (spánek/probuzení) by mělo probíhat rychleji,“ říká Cherry. Nyní je start operačního systému otázkou často i několika minut. Právě toto Cherryho přání by mělo být nicméně vyplněno. Rychlý start je podle dostupných informací jednou z hlavních priorit vývojářů Microsoftu. Snad se tentokrát nespálíme.

Integrovat rozhraní Windows Phone 7

Vzhledem k nynější velké popularitě tabletů a nejrůznějších dotykových přístrojů by Cherry ve Windows 8 rád viděl integrované uživatelské rozhraní Metro systému Windows Phone 7. Uživatelé by podle něj měli mít možnost vybrat si mezi klasickým desktopovým rozhraním a Metrem.

soutez_casestudy

Od tohoto kroku očekává především možnost rychlého přijetí Windows 8 na trh s tablety a také usnadnění práce firemním zákazníkům. Pracovníkům IT oddělení by totiž odpadla nutnost zaškolovat zaměstnance na dva různé systémy.

Neotálet s vydáním
Velmi důležité je podle Cherryho Windows 8 dokončit a vydat v jasně stanoveném termínu. To je pro Microsoft velká výzva. Cherry se totiž obává, že příliš mnoho diskuzí o Windows 8 by mohlo negativně ovlivnit adopci Windows 7. „Windows 7 jsou skutečně dobrým produktem a mnoho spotřebitelů jejich nasazení stále ještě jen plánuje,“ upozorňuje Cherry. Microsoftu tak doporučuje, aby si vývoj Windows 8 pečlivě naplánoval a neuváděl uživatele do rozpaků. Pevně stanovené datum vydání by podle něj aktuální atmosféru výrazně uvolnilo.

Pokud by měl Microsoft dodržet tříletou periodicitu, objeví se Windows 8 na trhu v říjnu 2012. Bude-li tomu tak ale i ve skutečnosti se nyní můžeme jen dohadovat.

Byl pro vás článek přínosný?