Hlavní navigace

Windows Mobile 7 budou možná odhaleny již tento týden

15. 2. 2010

Sdílet

Dnes začíná v Barceloně tradiční Mobile World Congress, kde se mimo jiné očekává poodhalení nového mobilního operačního systému Microsoftu, Windows Mobile 7, který má zvrátit nepříznivou situaci na trhu danou ztrátou tržního podílu.

Rozruch kolem Windows Mobile může krátkodobě zvýšit atraktivitu této platformy Microsoftu, na kterou tvrdě dotírá konkurence v podobě iPhonu a Androidu. Nový mobilní operační systém by měl disponovat rozhraním inspirovaným přehrávačem Zune HD. Microsoft již v loni uvedených Windows Mobile 6.5 udělal několik výrazných změn oproti předchozí verzi, kterými se pokusil tuto platformu zatraktivnit pro uživatele. I přes poklesy v poslední době je platforma od Microsoftu stále třetí nejpoužívanější a např. řada firem i nadále kupuje kvůli kompatibilitě se svými stávajícími řešeními po dosloužení starších modelů nové smartphony právě s Windows Mobile.

Neúspěch na poli mobilních operačních systémů je pro Microsoft poměrně neobvyklá situace, neboť vítězí v oblasti serverových i desktopových OS, mezi webovými browsery či v oblasti kancelářského softwaru a firmy, které stojí za mobilními platformami pro smartphony jako je RIM, Apple, Palm či Google respektují postavení Microsoftu ve firemním sektoru a snaží se svoje přístroje přizpůsobovat pro kooperaci či přímo integraci s jeho řešeními. Tato integrace ovšem pro Windows Mobile není příliš příznivá, neboť tím smartphony s tímto operačním systémem ztrácejí exkluzivitu.

Otázkou nyní je, zda inovace, které Microsoft přinese spolu s Windows 7 budou dostačovat ve srovnání s další generací přístrojů s konkurenčními platformami a nebo tím jen Microsoft dotáhne to, co již ostatní výrobci nabízejí. V tomto případě by vyhlídky na růst podílu Windows Mobile na trhu nebyly příliš růžové.

Byl pro vás článek přínosný?