Hlavní navigace

Windows Sandbox: Jednoduchý virtuální PC od Microsoftu - 4.díl

2. 9. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Ochraňte svůj počítač při testování podezřelých webů nebo nekalého softwaru.

Předcházející díl

 

Firma Microsoft pravděpodobně integrovala do svého Windows 10 May 2019 Update jednoduše se ovládající Windows Sandbox, který má sloužit jako bezpečné místo pro testování nedůvěryhodných aplikací. Nicméně Windows Sandbox se dá použít i k ledasčemu jinému. Ostatně Windows Sandbox a obecně sandboxing počítačových aplikací jako takových vám umožňuje vyzkoušet si „nástroj“, o němž máte podezření, že by mohl být malwarem, popřípadě web, jehož důvěryhodností si nejste právě jisti. Za normálních okolností se doporučuje držet se od takových věcí dále, nicméně díky Sandboxu si můžete dovolit být trochu odvážnější.

Windows Sandbox – základy používání (pokračování)

Vzhledem k tomu, že se Windows Sandbox nespouští jako virtuální počítač, ale jako aplikace, nespotřebovává tolik systémových prostředků reálného počítače jako skutečný virtuální počítač. (Pokud by vás zajímalo technické pozadí Windows Sandboxu, pak se podívejte na tuto stránku podpory Microsoftu). Nicméně v každém případě počítejte s tím, že si Windows Sandbox pro sebe nějaké systémové prostředky (čas procesoru, paměti a prostoru na pevném disku) reálného počítače zabere. Pokud váš počítač právě nepatří mezi ty nejvýkonnější, pak počítejte s tím, že jak reálný, tak i virtuální počítač Sandboxu poběží ještě pomaleji.

Skutečnost, že Windows Sandbox běží jako aplikace, má pro vás další výhodu, a to v okamžiku, pokud byste chtěli nějak pracovat se soubory, které jste si stáhli. Virtuální počítač Hyper-V souborový systém virtuálního počítače izoluje, aby případný malware nemohl proniknout do reálného počítače. Pro všechny soubory, které budete chtít zkopírovat z virtuálního počítače Hyper-V, budete potřebovat připojení pomocí aplikace Vzdálená plocha nebo tzv. Enhanced session mode. Běžní uživatelé se však samozřejmě nechtějí zabývat ani jedním, ani druhým! Proto Windows Sandbox přenos souborů mezi virtuálním a reálným počítačem maximálně zjednodušil a pokud budete chtít z virtuálního soubory přenést soubor do reálného počítače, postačí, když jej na virtuálním počítači vyjmete a vložíte do reálného počítače. TO oceníte zejména tehdy, pokud utilitu, kterou jste ve virtuálním počítači otestovali, shledáte po všech provedených testech jako užitečnou.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?