Hlavní navigace

Za hromadným zaměstnaneckým exodem jsou technologie

21. 12. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Miliony zaměstnanců houfně podávají výpovědi. To je ta špatná zpráva. Ta dobrá je, že technologie dokážou napravit to, co zapříčinily.

Slyšeli jste o zářijovém exodu? Víc než čtyři miliony Američanů ten měsíc dalo výpověď v práci a pokořilo tak rekord z měsíce předchozího. Zhruba 40 % dalších pak o této možnosti dle průzkumu Microsoftu uvažuje. V technologických firmách je přitom situace ještě kritičtější – o tom, že během příštího roku podají výpověď, uvažuje až 72 % zaměstnanců. A nejde jen o USA, obdobná situace panuje i ve světě. Důvody jsou mnohé – od podpory práce z domova až po stres způsobený pandemií. Je nicméně zjevné, že nesoulad mezi očekáváním zaměstnanců a realitou se prohlubuje.

Aby toho nebylo málo: Čím víc lidí v práci končí, tím náročnější se stává pro ty, kteří v ní zůstávají. Což opět platí pro pracovníky v technologiích. IT oddělení trpí podstavem dlouhodobě, umocněn hromadnými odchody, zaměstnanci trpí nedostatkem času, rostoucím množstvím kyberútoků a zpomalením implementace nových technologií. Situace je kritická, pojďme se tedy blíže podívat na její příčiny.

Důvodů je řada

Na základě řady rozhovorů, průzkumů a zpráv jsem sestavil seznam hlavních důvodů, které lidé uvádějí při dobrovolném odchodu ze zaměstnání:

  • Frustrace z počítačů, sítí a systémů, které nefungují tak, jak mají, kterou umocnila pandemie, během níž byla řada lidí odkázána na svá osobní zařízení. Řada zaměstnanců navíc vůbec neví, jak postupovat, když technologie nefunguje.
  • Nedostatek kompetencí. Řada zaměstnanců věří, že může pozitivně přispět k tomu, jak je práce vykonávána, není jim však umožněno vyjádřit se.
  • „Toxický mix“ nízkých mezd, přemíry práce a nedostatku uznání.
  • Chybějící rovnováha mezi pracovním a osobním životem. Řada zaměstnanců během práce z domova zjistila, že při ní může trávit víc času s rodinou, a uvědomila si, že nový zaměstnavatel by jim právě takové podmínky možná mohl nabídnout.
  • Obecný nedostatek flexibility týkající se výkonu práce.
  • Nedostatek příležitostí dalšího vzdělávání.
  • Fyzické i psychické vyčerpání. Přestože nejde o překvapivé příčiny, je důležité si uvědomit, co mají společného.

Vše je o technologiích… a kultuře

Zatímco se firmy snaží situaci řešit, pravda je, že lidi z práce „vyhání“ technologie, to, jak je využíváme, a také zaměstnanecká kultura. Technologie zaměstnance frustrují, vytvářejí napětí, brání pokroku a posílení postavení zaměstnanců, vytvářejí zbytečnou práci a vzbuzují pocity izolace a bezmoci.

soutez_casestudy

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Dobrou zprávou je, že technologie jsou zároveň podstatnou částí řešení. Zde je návod, co udělat, abyste zaměstnance udrželi a přilákali.

  • Proměňte školení. Adaptivní učení založené na umělé inteligenci může učinit školení efektivnější na základě toho, co už dotyčný ví. Zbavila by tak zaměstnance frustrace z univerzálních a uniformních školení. Veďte zaměstnance konkrétní kariérní cestou. Stejně jako produkty potřebují plány, potřebují je i zaměstnanci.
  • Umožněte zaměstnancům interagovat přirozeně. Uživatelsky přátelské kolaborativní nástroje posilují zaměstnanecké vazby i kulturu. Zaměřte se nejen na práci, ale i na teambuilding a psychologii.
  • Používejte pro HR pokročilé technologie, ale nezapomínejte na lidský přístup. Automatizace HR totiž přispívá k vyhoření.
  • Nešpehujte své zaměstnance. Mnoho firem reagovalo na rozmach home office implementací sledovacího softwaru, nikdo však netouží být pod dohledem Velkého bratra, zvlášť ne doma. Najděte jiné způsoby, jak měřit výkon svých zaměstnanců, buďte orientovaní na výsledek.
  • Buďte transparentní, autentičtí a empatičtí. Vezměte na vědomí, že nově nastupující mladí zaměstnanci mají zcela jiná očekávání než jejich o deset let starší kolegové.
  • Přijměte za svou agilitu a flexibilitu. Technologie, které podporují flexibilitu hybridních pracovních režimů a práce na dálku, budou mít velký vliv na zlepšování zaměstnanecké pohody.
  • Rozvíjejte holistický přístup ke spokojeností zaměstnanců, i při práci na dálku jim pomáhejte udržovat se v psychické i fyzické pohodě.
  • Při volbě technologií upřednostněte prevenci vyhoření. Umělá inteligence k němu může přispívat, ale i ho zmírňovat. AI nahrazující (například skrze automatizaci) lidskou interakci může vést k frustraci zaměstnanců, ta, která ji doplňuje, může zaměstnance naopak povzbudit. Automatizace by měla zaměstnancům rozvazovat ruce, ne je nahrazovat.

Příčin hromadného exodu zaměstnanců je řada. Je však načase si uvědomit, jakou roli v něm hrají technologie a jakou roli mohou hrát, aby zaměstnance přivedly zpět. Tím, že nám pomohou vytvořit flexibilní, lidské a posilující pracovní prostředí, v němž se budou zaměstnanci cítit spokojeně, produktivně a součástí firmy.

Byl pro vás článek přínosný?