Hlavní navigace

Zájem o smartphony klesá, zájem roste jen o Apple

3. 11. 2022

Sdílet

 Autor: Xiaomi
Skoro o desetinu klesl globální zájem chytré telefony. Prodeje rostly pouze u velmi drahých modelů, zejména iPhone 14 táhl prodeje nahoru.

Nejnovější analýza společnosti Canalys týkající se chytrých telefonů ukazuje, že slabá poptávka ve 3. čtvrtletí roku 2022 způsobila celosvětový pokles dodávek chytrých telefonů meziročně o 9 % na 297,8 milionu kusů. 

Společnost Samsung i přes 8% pokles obhájila první místo na trhu, když dodala 64,1 milionu kusů. Společnost Apple, jediný vedoucí výrobce, který díky silné poptávce meziročně vzrostl, zaznamenala 8% nárůst a dodala 53,0 milionu kusů. 

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Po dvou čtvrtletích dvouciferného poklesu využila společnost Xiaomi svého globálního rozsahu k nalezení příležitostí, což jí pomohlo posílit pozici a zaznamenat pouze 8% pokles, když dodala 40,5 milionu kusů. OPPO a vivo obsadily čtvrté a páté místo, přestože zaznamenaly více než 20% pokles, a ve 3. čtvrtletí 2022 dodaly 28,5, resp. 27,4 milionu kusů. 

Výkonnost high-endového segmentu byla v tomto čtvrtletí jedinou zajímavostí, uvedl Runar Bjørhovde, analytik společnosti Canalys Research. 

Společnost Apple dosáhla ve 3. čtvrtletí svého dosud nejvyššího tržního podílu, a to díky iPhonu 13 i nově uvedené řadě iPhone 14. Zejména popularita iPhonu 14 Pro a Pro Max přispěje k vyššímu ASP a stabilním tržbám společnosti Apple. Na straně Androidu společnost Samsung osvěžila své portfolio skládacích telefonů a výrazně zvýšila své marketingové iniciativy, aby vyvolala zájem a poptávku po svých nových vlajkových lodích. 

Poptávka ve střední a nižší třídě byla zasažena, což prodejcům ztěžuje orientaci v konkurenčním segmentu. Společnosti Xiaomi se podařilo využít svého globálního rozsahu s osvěženou produktovou řadou, aby vyrovnala poklesy na svém domácím trhu. Společnosti OPPO a vivo jsou stále výrazně ovlivněny poklesem na čínském trhu, ale obě vykazují malé známky oživení.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Evropa a Asie a Tichomoří ve třetím čtvrtletí překonaly zbytek světa, uvedl analytik společnosti Canalys Sanyam Chaurasia. Evropa se vyhnula výraznému poklesu, k čemuž přispěl nárůst dodávek do Ruska. Zde čínští prodejci využili krátkodobé příležitosti k zásobení kanálu na trhu, který byl v předchozích čtvrtletích nedostatečně zásoben.

CS24

Do čtvrtého čtvrtletí vstupují prodejci s opatrnými strategiemi, aby zvládli přetrvávající potíže. Zvládnutí nejchmurnějšího výhledu na 4. čtvrtletí za posledních deset let ukáže, kteří prodejci mají dobrou pozici z dlouhodobého hlediska, uvedl analytik společnosti Canalys Toby Zhu.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?