Hlavní navigace

Ekonomická situace dusí prodeje čipů

4. 11. 2022

Sdílet

 Autor: Intel
Trh se potýká s vážnými ekonomickými problémy, zejména v Číně, prodej čipů tak poklesl.

Globální prodeje polovodičů se v září meziměsíčně propadly o 0,5 %, meziročně pak o 3 %. Vyplývá to ze statistik příslušné asociace – Semiconductor Industry Association (SIA), které tak potvrzují dlouhodobější trend slabší poptávky. 

V Americe sice prodejnost rostla, meziročně dokonce o 11,5 %, růst zaznamenala také Evropa i Japonsko. Čínský trh však zaznamenal propad o 14,4 % a zbylé trhy poklesly v součtu o 7,7 %.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

„Dlouhodobý výhled je však slibný, jelikož polovodiče hrají v dnešní digitální ekonomice stále důležitější roli,“ říká prezident SIA John Neuffer. Jeho optimismus sdílejí i další prognostici zaměřující se na dlouhodobější předpovědi, je však třeba připomenout i ukazatele krátkodobého poklesu, včetně nedávno zveřejněné finanční zprávy Intelu, který ve třetím kvartále letošního roku zaznamenal meziroční pokles tržeb o 20 %. Čistý zisk firmy se v daném období propadl z 6,8 miliard dolarů v loňském roce na letošní jednu miliardu, tedy o 85 %!

Celé odvětví čelí v poslední době strukturálním otřesům způsobeným změnou obchodní politiky Spojených států vůči Číně, ruskou agresí na Ukrajině a převládajícím názorem, že světová ekonomika směřuje k recesi. To všechno otupilo celosvětovou poptávku po čipech.

Studie Massachusettského technologického institutu publikovaná tento měsíc v magazínu Harvard Business Review upozorňuje, že většina produkce čipů pochází z Tchaj-wanu, z Číny či Jižní Koreji, přičemž nedávno schválená legislativa, tzv. CHIPS Act, jejímž smyslem je snížit závislost Spojených států na dodávkách ze zámoří, se na produkci projeví až za delší dobu.

CS24

Šestero nejpřeceňovanějších IT technologií Přečtěte si také:

Šestero nejpřeceňovanějších IT technologií

„Optimistický odhad na výstavu nových výrobních kapacit ve Spojených státech počítá přinejmenším se dvěma roky,“ uvádějí autoři studie, poznamenávajíc, že závislost na východoasijském regionu je záležitostí nejen samotné výroby čipů, ale taky montáže zařízení a jeho testování.

Poslední z řady obchodních restrikcí zavedených Spojenými státy, pravděpodobně čínskému silikonovému průmyslu uštědří vážné rány, zejména v oblasti pokročilých čipů. Obecně se pak experti shodují, že dodávky čipů převyšují poptávku, byť vybrané trhy – jako například automobilový průmysl – dál pociťují jejich nedostatek.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?