Hlavní navigace

Zakažte Facebooku, aby si na vašich příspěvcích vytrénoval svou AI

29. 5. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Facebook mění zásady ochrany osobních údajů, aby na vašich příspěvcích mohl trénovat umělou inteligenci. Lze se proti tomu ale ohradit.

Facebook 26. června 2024 změní v souvislosti s vývojem funkcí generativní umělé inteligence, respektive Meta AI své zásady ochrany osobních údajů. Příspěvky i fotografie všech uživatelů budou čteny umělou inteligencí, aby ji pomohly vycvičit a vylepšit služby, jako je například AI Creative Tool. Meta o tom informuje právě na Facebooku.

Je podle vás regulace AI vhodnou metodou, jak zabezpečit AI?

Soukromých zpráv se novinka sice týkat nebude (pouze veřejných textů a obrázků), přesto může být mnoho uživatelů vůči novému nařízení skeptických z důvodu obav o ochranu osobních údajů nebo z jiných osobních důvodů. Společnost Meta zdůrazňuje, že každý uživatel má právo se proti tomuto kroku vymezit. Níže vysvětlujeme jak.

Co znamenají nové zásady Facebooku?

Každý, kdo se formálně nevymezí, automaticky souhlasí s používáním svých údajů společností Meta. To znamená, že Meta může používat všechny veřejně sdílené informace, aby jimi zásobovala své modely umělé inteligence a trénovala je. Cílem je naučit umělou inteligenci generovat lepší texty a obrázky.

Tím je tedy ovlivněn následující obsah:

  • Veřejné příspěvky na Facebooku
  • Zveřejněné fotografie a jejich popisky
  • Konverzace s AI chatboty Facebooku

Jako právní základ nového nařízení Meta uvádí „oprávněný zájem“, čímž předpokládá, že použití údajů pomůže jak společnosti, tak uživateli. Například tím, že umožní Facebooku vytvářet lepší návrhy nebo zlepšovat služby typu AI Creative Tool. 

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Umělá inteligence může být také použita k moderování příspěvků na Facebooku. Jestli taková vylepšení vnímáte jako přínosná a chcete společnosti s tréninkem AI pomoct, záleží na vás.

Jak se proti novým zásadám vymezit?

Chcete-li však tomu, aby Meta používala vaše údaje, zabránit, musíte tak učinit výslovně. To lze provést pomocí zvláštního formuláře, který najdete na stránce nápovědy na Facebooku.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Uveďte své bydliště, e-mailovou adresu a důvod námitky. Možnými důvody mohou být obavy o ochranu údajů, obecné obavy z používání AI nebo přesvědčení, že používání vašich údajů nebude užitečné ani pro společnost Meta, ani pro vás jako uživatele.

CS24

Společnost Meta je povinna námitku přezkoumat a posoudit ji v souladu s platnými zákony o ochraně osobních údajů. Dejte si však pozor: I v případě, že bude námitce vyhověno, může Facebook stále používat malou část vašich údajů pro trénink umělé inteligence, například když ostatní lidé sdílejí obsah od vás nebo vás zmiňují v příspěvcích.

Využití uživatelských údajů pro trénink umělé inteligence se dalo předvídat už ke konci loňského roku. Nová nařízení však poprvé vstupují v platnost až nyní. Do konce června tak máte ještě čas podat námitku, abyste byli z této povinnosti vyňati.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?