Hlavní navigace

Zálohujte si Fotky Google včetně metadat - 2.díl

27. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Fotolia © itestro
Na zálohování fotografií budete muset vynaložit nějaké to úsilí – samo to nepůjde.

Předcházející díl

 

Fotky Google patří mezi jedny z nejlepších způsobů pro synchronizaci a ukládání obrázků pořízených a uložených na vašem smartphonu. Nicméně jejich přesun mimo knihovnu fotografií by vydal na celý další článek – zejména v případě, že chcete u fotografií zachovat metadata (datum a čas pořízení, popisky atd.).

Zálohování a synchronizace

Po řadu let firma Google nabízí aplikaci Zálohování a synchronizace určenou pro počítače Mac a PC. Tato aplikace umožňovala velmi snadnou synchronizaci fotografií a videí nacházejících se ve vašem počítači se službou Disk Google nebo Fotky Google. Tady si na rozdíl od dvojice služeb Fotky Google a Disk Google, kde musíte nahrát fotografie a videa na obě služby, můžete vybrat složky, které se budou automaticky synchronizovat hned po zapnutí počítače. Všechny nové fotografie a videa umístěná na počítači pak budou dostupná i přes Disk Google.

Stažení archivu s fotografiemi

Pokud si sami chcete vytvořit ještě další zálohu svých fotografií kromě té, kterou máte ve službě Fotky Google, pak si můžete prostřednictvím služby Google Takeout stáhnout úplný archiv umístěný právě ve službě Fotky Google. Není to sice tak rychlé nebo intuitivní jako synchronizace se službou Disk Google, ale svůj účel to splní.

Chcete-li si vytvořit úplnou zálohu knihovny ve službě Fotky Google, musíte si nejdříve stáhnout archiv se svými fotografiemi a videi.

Ze všeho nejdříve se po přihlášení na svém účtu Google klepněte vlevo na odkaz Data a personalizace a poté se v okně přesuňte dolů a klepněte na odkaz Stáhnout data. Následně se zobrazí okno, kde se nachází několik skupin, které udávají, jaký obsah si můžete stáhnout. V tuto chvíli zrušte výběr všech těchto skupin až na skupinu Fotky Google. Zde ještě jednou zkontrolujte, zda máte tuto položku povolenu a poté se přesuňte dolů a stiskněte tlačítko Další krok. Na následující obrazovce si budete moci vybrat způsob dodání, typ a velikost souboru a také interval, v jakém si přejete zasílat kopii vašeho archivu. Nakonec stiskem tlačítka Vytvořit export vytvoříte požadovaný archiv.

Samotné doručení archivu závisí na velikosti knihovny a pak ještě nějakou dobu potrvá, než bude archiv připraven ke stažení. NA druhou stranu se toto čekání vyplatí, protože složky budou pěkně uspořádány podle data, tj. podle toho, kdy byly nahrány na Disk Google nebo uloženy na externí disk, to podle toho, jak budete chtít.

 

CS24

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?