Hlavní navigace

Záplava aplikací pro Windows Phone, Google nejeví zájem

15. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Google prohlásil, že nemá žádné plány na vývoj aplikace jako Gmail nebo Disk Google pro Windows 8 nebo Windows Phone.

Společnost Microsoft se pochlubila, že její tým schvalující aplikace pro Windows Phone bude pracovat přesčas, aby se vyrovnal se záplavou aplikací zaslaných do Windows Phone Store. Od premiéry Windows Phone 8 na konci října statistiky ukazují na ustálený 40% růst aplikací. Microsoft uvádí, že mimo dny 24., 25. prosince a 1. ledna nedojde k přerušení práce, aby se podařilo udržet pětidenní lhůtu na analýzu a odsouhlasení aplikací. Očekává se, že příliv aplikací ještě mírně naroste.

Totéž rozhodně neplatí pro Windows Store nabízející aplikace pro platformy tabletů a PC s operačním systémem Windows 8, kde Microsoft nasazuje početně zredukovaný pracovní tým. Windows 8 prostě tak masivní aktivitu vývojářů nepřilákala. (I když 20 000 aplikací ohlášených na konci prosince není zanedbatelný počet.) Důvod není zcela jasný, možná vývojáři sázejí více na mobilní platformu než na stolní z důvodu nedůvěry k tabletům Surface, možná jde o jistou saturaci stolní platformy. Přece jen, umožňuje spouštět většinu starších aplikací, kterých za ta léta vznikl nespočet.

Celkový počet aplikací ostatně nijak nevypovídá o jejich kvalitě, tisíce aplikací vydávajících trapné zvuky nemohou být protiváhou pro kvalitní řešení klíčových služeb, jako jsou Facebook, DropBox a další. Už teď je jasné, že přinejmenším pro nejbližší dobu budou chybět produkty firmy Google orientované na firmy. Pro Windows 8 a Windows Phone 8 uvedla své vyhledávací aplikace, Chrome je k dispozici pouze pro Windows 8, ale důležité aplikace jako je Gmail či Disk Google chybí a žádné konkrétní plány nebyly uveřejněny. To ale není nic nového, Google již v minulosti dlouho ignoroval jiné platformy než Android. Například až do nedávna jeho aplikace jako Gmail, Mapy nebo YouTube pro iOS buď chyběly, nebo byly funkčně značně ochuzené proti svým protějškům na Androidu.

Je pochopitelné, že se řada vývojářů rozhodla vyčkat na další rozvoj této zcela nové platformy. Windows 8 jsou stále novoučké a prodej jimi vybaveného hardware zatím není nijak zázračný. To ovšem může vánoční sezona změnit. Nelze očekávat, že by se prodej stolních PC najednou zastavil. Většina z nich půjde na trh přeinstalována již s Windows 8 a uživatelé tedy příliš nedostanou šanci na výběr. U předchozích verzí Windows to nebylo jiné. Je možné uvést příklad poměrně katastrofického prodeje Windows Vista, ale verze Windows 7 to napravila a z hlediska vývojářů neznamenal přechod mezi verzemi Vista a 7 žádný zásadní problém.

Naopak Windows Phone 7 a 8 jsou zcela odlišné platformy. Verze 7 byla fiasko, vývojáři do ní v podstatě ani nedostali příležitost investovat čas a peníze. Verze 8 je platforma zcela nová, malí vývojáři originálních řešení mohou mít možnost na ohromující úspěch, jako tomu bylo v prvním roce iOS. A opět, tato vánoční sezona může hodně naznačit.

Byl pro vás článek přínosný?