Hlavní navigace

Zemřel Steve Jobs, zakladatel Apple Computer

6. 10. 2011

Sdílet

 Autor: Apple.com
Dnes krátce po půlnoci středoevropského času zemřel v Kalifornském Palo Altu Steve Jobs, zakladatel a dlouholetý šéf společnosti Apple Computer. Podlehl zřejmě rakovině slinivky, s níž bojoval od roku 2004. Bylo mu 56 let.

"Stevova brilance, vášeň a energie byla zdrojem bezpočtu inovací, které obohacují a zlepšují náš život. Svět je díky Stevovi nesrovnatelně lepším," píše se ve vyjádření, které dnes před druhou hodinou ranní SEČ vyvěsila na své stránky společnost Apple.

Úmrtí Steva Jobse je v USA a zejména zde v Kalifornii, kde se zrovna nacházíme na konferenci Oraclu, velkou událostí. Před obchodem Apple Store na Market Street se již krátce po ohlášení smutné noviny objevilo několik přenosových televizních vozů a sešel se tu menší dav. Zprávu si zde lidé sdělují na ulici i v obchodech.

Steve Jobs vlastně dnes zemřel v médiích podruhé, 28. srpna 2008 otiskla omylem jeho nekrolog agentura Bloomberg a v zápětí jej rychlostí blesku převzala další média, Steve to humorně okomentoval na akci Apple v září téhož roku citací Marka Twaina: "Zprávy o mé smrti značně přehánějí." a doplnil to snímkem v prezentaci s hodnotou krevního tlaku 110/70 s tím, že dále se ke svému zdravotnímu stavu nebude vyjadřovat. Nicméně byl to právě jeho zdravotní stav, který byl častým zdrojem spekulací v posledních třech letech. V lednu 2009 si vzal šestimesíční zdravotní dovolenou a předal řízení společnosti Apple Timu Cookovi. V dubnu téžho roku podstoupil úspěšnou transplantaci jater a jeho vyhlídky byly údajně "výtečné". Tak to i vypadalo do ledna 2011, kdy si Steve, téměř na den přesně po dvou letech, opět nastoupil na zdravotní dovolenou. Z té sice zavítal na dvě představení nových produktů v březnu a červnu letošního roku, nicméně jeho zdraví bylo zjevně podlomeno, což potvrdil i svou rezignací na místo výkonného ředitele společnosti 24. srpna.

iPhone 4SSteve skutečně zásadně ovlivnil hned několik odvětví. Vedle jeho bohaté kariéry v IT to byl též filmový průmysl - působil jako výkonný ředitel Pixar Studios, které koupil v roce 1986 od Lucasfilmu a člen správní rady Disney. Jeho původně desetimilionová investice se po 18-ti letech zhodnotila na neuvěřitelných 7,4 miliardy dolarů. Po odchodu z Apple Computer v roce 1985 založil Jobs též počítačovou společnost NeXT, která vyvíjela a vyráběla výkonné pracovní stanice na přelomu 80. a 90. let. A právě počítač Next, který měl v CERNu Tim Berners-Lee, se stal vůbec prvním WWW serverem na světě. Next sice nebyl takový úspěch jako Pixar (v roce 1993 skončila společnost s výrobou hardware a věnovala se dále pouze softwaru), nicméně i tak se ji v roce 1996 rozhodli koupit v Apple právě kvůli jejímu operačnímu systému NeXTSTEP.

S NeXT se do Apple vrátil i Steve Jobs a již v roce 1997 byl jmenován přechodným výkonným ředitelem. Jobs ukončil řadu neúspěšných projektů, propustil některé lidi ve vedení společnosti a upravil podmínky pro licenční výrobu klonů Apple, tak, že přestala být zajímavá. Po roce 2000, kdy se změnila jeho funkce z dočasné na stálou, zahájila společnost s Jobsem v čele sérii veleúspěšných produktů (s několika drobnými neúspěchy). Jednalo se o legendy s malým i na začátku - iMac, iPod, iPhone a iPad, ale též o úspěšné notebooky, stolní počítače a kvalitní operační systém MacOS X, který se zrodil ze systému NeXT. Za zmínku stojí skutečnost, že plat Steva Jobse coby výkonného ředitele Apple činil jeden dolar ročně (coby významný akcionář ovšem získal obrovské jmění díky růstu ceny akcií Apple).

Steve po sobě vedle obrovského profesního odkazu zanechal též manželku Laurene, s níž byl ženat 20 let, tři společné děti a dceru Lisu Brennan-Jobs z předchozího vztahu.

CS24

 

Steva si můžete připomenout na tomto videu (s českými titulky) z představení iPad 2.

Byl pro vás článek přínosný?