Hlavní navigace

Zjistěte, kdo vlastní tuto podezřelou stránku - 2.díl

15. 7. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pomoc při odhalování majitelů nejrůznějších internetových stránek vám nabízí ICANN a další databáze.

Předcházející díl

 

Navštívili jste někdy nějakou internetovou stránku, u které vás zajímalo, kde je umístěna jak ona, tak i její vlastník? Nebylo by tak skvělé, pokud by existovala nějaká služba, která by vám takové informace o internetových stránkách dokázala odhalit? Máme pro vás dobrou zprávu – taková služba existuje a my vám v tomto článku prozradíme, jak se používá.

Použití WHOIS pro odhalení pochybných stránek -- pokračování

Nicméně organizace ICANN není jediná, kdo vám poskytne podrobné informace o vlastníkovi webu. Existuje celá řada podobných webů, jako je například WhoIsHostingThis nebo Whois.net, které jsou stejně spolehlivé jako organizace ICANN. Stejnou službu může poskytovat dokonce i váš poskytovatel webového hostingu.

Mějte však na paměti, že řada webů používá službu ochrany soukromí pro doménu (domain privacy service označovaná také jako proxy protection service). Jedná se o službu, kam patří například služby WhoIsGuard, Proxy Protection či Domain by Proxy – tyto služby chrání uživatele před zobrazováním soukromých informací na Internetu. Tyti služby maskují informace o vlastníkovi webu tak, že je nahrazují údaji o poskytovateli hostingu nebo služby proxy.

Možná se tedy logicky zeptáte, jestli je možné se nějak dostat k informacím na takto chráněném webu? V době psaní tohoto článku není možné se k utajovaným informacím dostat legální cestou, aniž byste měli platné úřední pověření od soudního orgánu nebo jeho zástupce. Tato legální cesta se dá obejít dotazováním pasivního serveru DNS/WHOIS (oproti dotazování na aktivní databázový server WHOIS), a to prostřednictvím nástrojů, jako je SecurityTrails, SurfaceBrowser, Deteque, DomainTools a celé řady dalších. Tyto programy používají celou řadu technik, jako je třeba křížové ověřování dat z různých datových souborů, studiem starších záznamů WHOIS, popřípadě zkoumáním informací na příbuzných doménách. Ani jedna z variant však není právě jednoduchá, a proto běžní uživatelé surfující na Internetu tyto způsoby nepoužívají.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?