Hlavní navigace

Zkuste místo monitoru použít televizní obrazovku - 5.díl

Sdílet

 Autor: google
Možná vás už někdy napadlo, zda by nebylo lepší místo klasického monitoru použít televizor, který mívá větší úhlopříčky a přitom nestojí až tolik peněz. Bohužel všechno má svoje „ale“ a nejinak je tomu i v tomto případě. Přečtěte si o výhodách i nevýhodách tohoto řešení!

Předcházející díl

 

Před několika měsíci jsme se zničehonic podívali na naše pracoviště, kde máme k počítači připojenu dvojici monitorů a povzdychli jsme si. Nechtělo by to jiný monitor? Nějaký větší monitor. Po hodině či dvou hodinách hledání 27palcových monitorů jsme najednou pohlédli do zasedací místnosti, kde byla televize a osvítila nás spásná myšlenka. Co kdybychom namísto kupování nového monitoru zkusili použít televizor HDTV s úhlopříčkou 32 palců?

Stojí to vůbec za to?

Pokud hledáte takříkajíc hodně muziky za málo peněz, nemusí být koupě televizoru HDTV oproti koupi monitoru zrovna tím nejlepším řešením. Pokud kupujete nové zobrazovací zařízení, pak vám doporučujeme investovat do kvalitního a prověřeného monitoru. Za prvé mají menší a levnější televizory HDTV obvykle rozlišení pouze 720p a nikoliv 1 080p, zatímco monitory mají ve stejné cenové relaci takřka vždy rozlišení 1 080p. Pokud tedy hledáte nějaké zobrazovací zařízení s úhlopříčkou do 27 palců, pak bude televizor HDTV s největší pravděpodobností dražší a ještě bude mít menší rozlišení.

CS24

Hledáte-li naopak nějaké zobrazovací zařízení s úhlopříčkou nad 27 palců, pak vězte, že s každým palcem úhlopříčky, který získáte, se značně zmenšuje hustota pixelů a výrobci televizorů HDTV určitě jen tak nenavrhují, abyste od jimi produkovaných zařízení seděli několik metrů. Pokud potřebujete zobrazovací zařízení, na kterém si budete moci bez problémů zblízka přečíst e-maily či dokumenty a na kterém si zároveň budete moci pustit film či zahrát hru, pak se zaměřte v první řadě na zařízení s dostatečně vysokou hustotou pixelů, protože jen ta vám zajistí bezbolestné čtení obsahu.

Existuje však jedno použití, kde je nasazení televizoru HDTV jednoznačně nejlepší. Pokud totiž chcete k počítači přidat další zobrazovací zařízení, které má sloužit pro zábavu, tj. pro sledování internetového televizního vysílání či Twitteru během například psaní článků, popřípadě pokud si chcete zahrát Skyrim na 60palcové obrazovce, pak je televizor HDTV jakožto náhrada monitoru velmi šikovným a moderním řešením. A pokud máte doma nějaký televizor HDTV, který vám zatím leží ladem, nebo pokud jste nějaký koupili za extrémně výhodnou cenu, pak už není vůbec co řešit.

Byl pro vás článek přínosný?