Hlavní navigace

Zprovozněte si na svém počítači diskové pole RAID - 2. díl

19. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
Pokud ze dvou či více pevných disků vytvoříte ve svém počítači diskové pole RAID, můžete tímto způsobem například zvýšit výkon celého systému, anebo zajistit automatickou ochranu proti ztrátě vašich dat způsobené havárií právě pevného disku.

Diskové pole RAID (Redundant Array of Independent Disks) a jeho nasazení se obecně považuje za poměrně nákladné řešení, které se vcelku obtížně zavádí a je omezeno na firmy s vlastními odděleními informačních technologií. To ale není úplně pravda. V současnosti diskové pole RAID podporuje naprostá většina základních desek ve stolních počítačích. Navíc sám operační systém Windows 7 obsahuje softwarové řešení tohoto diskového pole, které nevyžaduje žádný speciální hardware. Celá technologie je nyní navíc dostupná i z finančního hlediska a její nasazení zvládne i průměrně zdatný uživatel počítače.

 

1. díl článku: Jaký typ diskového pole potřebujete?

 

Co budete potřebovat?

Vytvoření zálohy existujících dat:

Pokud instalujete a konfigurujete hardware pro zprovoznění diskového pole RAID na nový disk bez operačního systému (což je nejideálnější případ), popřípadě pokud přidáváte disky do samostatného diskového pole, pak klidně následující řádky přeskočte. V opačném případě si nezapomeňte zálohovat všechna důležitá data. V ideálním případě byste měli mít celkem tři zálohy vašich nejdůležitějších dat: původní data, jejich zálohu a poté zálohu této zálohy, umístěnou nejlépe v nějaké jiné oblasti, než se právě nacházíte.

Máte-li nějaká data, která chcete umístit na diskové pole, musíte je zálohovat a poté je obnovit ze zálohy, kterou jste vytvořili před instalací diskového pole. Jedná se o proces, kdy se zapisují data na pevné disky nezávisle na tom, co se na nich v danou chvíli ještě navíc nachází. Tento krok však není nutné provádět, pokud se chystáte provozovat softwarové řešení RAID 0, ovšem je to rychlejší, než abyste nechali Windows kopírovat data do zrcadla na pozadí.

Přenos existujícího operačního systému je poměrně choulostivou záležitostí, navíc u starších verzí Windows je tato operace víceméně neproveditelná. Další podrobnosti najdete v tomto seriálu v části nazvaené Přenos operačního systému Windows XP.

 

Softwarové řešení diskového pole RAID:

Od verze Windows XP integrovala firma Microsoft do všech operačních systémů nějakou podobu softwarového řešení typu RAID. Přesný typ tohoto řešení závisí na verzi Windows.

Windows XP podporují rozložené svazky (jeden svazek rozložený přes dva či více disků).

Windows Vista Ultimate podporují jak rozložené svazky, tak i prokládání neboli RAID 1.

Windows 7 Home podporují jak rozložené svazky, tak i RAID 1, verze Professional a Ultimate navíc podporují i RAID 0 (zrcadlení). Rozložené svazky, RAID 0 a RAID 1 podporuje i operační systém Windows 2000 Professional.

Operační systémy Windows Server od verze 2000 podporují rozložené svazky, RAID 0, RAID 1 a navíc disponují podporou RAID 5 s distribuovanou paritou.

Softwarové řešení diskového pole RAID ve Windows má několik výhod. Disková pole je možné vytvářet z prostředí Správce disků dostupného ve Windows, takže není nutno nic konfigurovat v BIOSu. Toto řešení je daleko flexibilnější i při práci se zrcadly, protože vám umožňují vytvářet zrcadla z již existujících svazků obsahujících data, dále umožňuje odstranit libovolnou polovinu zrcadla, a to tak, aby nedošlo k ovlivnění druhé poloviny. Zrcadlení můžete provádět na jednotlivých diskových oddílech, a to včetně diskových oddílů z různých disků, které budete zrcadlit na jeden pevný disk.

Nevýhodou je fakt, že jiné operační systémy, jako kupříkladu Linux, který se často používá u nejrůznějších opravných disků, nedovedou diskové oddíly spravované pod softwarovým řešením diskového pole RAID od Microsoftu, které používá tzv. dynamické disky, vůbec rozpoznat. V případě potřeby je tedy nutné provádět veškerou údržbu pomocí Windows, což nastává minimálně vždy, když je třeba provést nějakou změnu v konfiguraci. Během konfigurace významně klesá výkonnost diskového pole. Obnovení zrcadel pak v žádném případě není tak jednoduché, jako u hardwarového řešení diskového pole RAID.

Pravděpodobně časem zjistíte, že se hardwarové řešení diskového pole RAID obecně považuje za rychlejší, nicméně je třeba čestně přiznat, že svůj vliv zde mají i současné procesory, které hravě zvládnou i vysoké zatížení systému. V současnosti je dostatečně rychlé i softwarové řešení diskového pole RAID ve Windows.

soutez_casestudy

 

V následujícím díle se zaměříme na hardwarové požadavky diskového pole RAID.

Byl pro vás článek přínosný?