Hlavní navigace

Zrychlete si připojení k bezdrátové síti a internetu – levně – 5.díl

5. 11. 2020

Sdílet

 Autor: © Oleksandr - Fotolia.com
Zdvojnásobili jsme výkon naší domácí bezdrátové sítě. Něco málo jsme utratili, ale dost jsme získali.

Předcházející díl

 

Podařilo se nám zrychlit domácí bezdrátovou síť a připojení k Internetu, a to daleko levněji, než jsme si kdy pomysleli. Maximální výkon bezdrátové sítě je velmi aktuálním tématem zvláště nyní, kdy pandemie koronaviru uvěznila jak studenty, tak jejich rodiče do svých domovů a všichni se tak pokouší pracovat či studovat z domova – a často ve stejnou dobu.

Když dvoupásmový router nestačí

Se zdvojnásobením šířky pásma už router nebyl schopen dostatečně dobře fungovat, a to co se týče obsluhy notebooků. Zatímco stolní počítače připojené drátovým připojením byly bez problémů, notebooky vzdálené od uzlu představovaného routerem RT-1900P na tom tak dobře nebyly.

A důvod? U technologie AiMesh stejně jako u řady jiných systémů mesh používajících dvoupásmové uzly, je část šířky pásma bezdrátové sítě vyhrazena pro tzv. páteřní okruh (backhaul), kterým si routery předávají mezi sebou síťový provoz. Při použití dvou pásem – 2,4 GHz a 5GHz – a při zvážení skutečnosti, že část z nich je zahlcena předáváním síťového provozu mezi jednotlivými routery, jsme se dostali na poměrně slabou propustnost o hodnotách mezi 15 Mbps až 30 Mbps, a to i při našem velmi slušně rychlém připojení.

U dražších řešení od firmy Asus a dalších se výše popisovaný problém řeší instalací třípásmových routerů. Tyto routery mají jedno pásmo na frekvenci 2,4 GHz a dvě pásma na frekvenci 5 GHz. Při použití těchto routerů na instalaci systému mesh je tak možné například jedno pásmo na frekvenci 5 GHz použít zcela pro zajištění páteřního okruhu pro bezdrátový síťový přenos mezi routery, díky čemuž zbude větší šířka pásma pro počítače a další zařízení.

Problém (alespoň pro nás) je v tom, že se nejedná o právě levné řešení. Navíc v kombinaci s nejnovějším standardem Wi-Fi 6 neboli 802.11 ax se jedná o koupi, která vás skutečně tak trochu zabolí, i kdy na druhou stranu je potěšením ji používat.

Standard 802.11 ax a jeho používání je skutečně úžasné, nicméně my sami máme pouze jeden notebook s podporou 802.11 ax/Wi-Fi 6, ostatní hardware má integrovánu podporu 802.11 ac/Wi-Fi 5, popřípadě podporuje ještě starší standardy. Proto jsme se při hledání způsobu, jak získat nějaký další výkon bez vynaložení dalších 14 000 až 16 000 Kč za sadu prvotřídních trojpásmových mesh routerů s podporou standardu 802.11 ax, vydali tak trochu proti očekávání ostatních cestou zprovoznění páteřního okruhu pomocí kabelového připojení.

soutez_casestudy

Tento 38metrový kabel kategorie CAT6 nám poslouží jako kabelový páteřní okruh (backhaul). Je přitom daleko levnější než nový router, který bychom museli zakoupit, abychom zvýšili přenosovou rychlost.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?