Hlavní navigace

Zrychlete spouštění Windows na svém počítači – 3. díl

10. 12. 2011

Sdílet

 Autor: © Timo Darco - Fotolia.com
Chcete minimalizovat dobu spouštění vašeho počítače s operačním systémem Windows? V tomto článku vám ukážeme, jak donutit operační systém, aby se spouštěl o 30 procent rychleji, a to aniž byste museli provádět upgrade hardwarových komponent počítače.

Je mi jasné, že ne každý chce utratit spoustu peněz za nové úložiště svých dat, a tak jsem se začal zajímat o to, do jaké míry by se dalo urychlit spouštění operačního systému na počítači, aniž bych musel utratit jedinou korunu. Po několika hodinách ladění a testování se mi podařilo snížit dobu načítání operačního systému v počítači z 69 sekund na 47 sekund. Zajímá vás, jak se mi to podařilo? Pak čtěte dále…

1. díl článku: testovací počítač, proces spouštění operačního systému

2. díl článku: zákaz spouštění externích služeb

3. díl článku: zákaz aplikací spouštějících se při startu OS, vyladění BIOSu

4. díl článku: vyčištění registru

5. díl článku: změna doby zobrazení spouštěcí nabídky, závěr

 

Zákaz aplikací spouštějících se při startu operačního systému

V nástroji msconfig (Konfigurace systému) se na záložce Po spuštění nachází přehled aplikací automaticky spouštěných při startu operačního systému. Na obrázku níže je vidět stav na mém počítači.

 

Většina těchto pomocníku se při startu operačního systémů vůbec spouštět nemusí

 

Většina z výše uvedených položek je sice užitečných, ale využijete je jen občas a troufnu si tvrdit, že v žádném případě není ani jedna z nich naprosto nepostradatelná. Aktualizace produktů Adobe si můžete kontrolovat sami, program QuickTime a Acrobat si také spustím sám a spokojím se i s tím, že se mi prostě spustí o něco pomaleji, atd. Došel jsem tedy k závěru, že bez obav mohu zakázat všechny zde uvedené položky.

Když jsem nyní změřil dobu spouštění operačního systému, zjistil jsem, že se mi nyní spustí za 57 sekund. Když jsem si porovnal tuto hodnotu s původní, zjistil jsem, že zákazem nepotřebných služeb a aplikací se mi počítač spustil o 11 sekund rychleji, což je zlepšení takřka o 16 procent.

soutez_casestudy

Vyladění BIOSu

Základní deska Asus P6T6 Deluxe na mém testovacím počítači má dva síťové konektory, ovšem já potřebuji pouze jeden. V nastavení základní desky je zároveň nakonfigurováno, aby kontroloval, zda se v optické mechanice nachází spouštěcí disk CD nebo DVD. Pokud tam žádné takové médium není, pak se má operační systém načítat z pevného disku. Do třetice zjišťuji, že nepoužívám ani externí, ani sekundární řadič SATA, a tak není nutno, aby BIOS kontroloval řadič SATA značky Marvell. Proto jsem vstoupil do BIOS Setupu počítače a zde jsem provedl tři jednoduché operace: zakázal jsem druhý síťový konektor, nastavil jsem počítač tak, aby se operační systém po spuštění počítače vyhledával na pevném disku, a konečně jsem zakázal nepoužívaný řadič SATA.

Po těchto nastaveních jsem se dostal k tomu, že se mi počítač spustil za 52 sekund. Tím, že jsem na počítači zakázal nepoužívané položky, jsem zkrátil spouštění počítače o 5 sekund, což rozhodně není špatný výsledek.

Byl pro vás článek přínosný?