Hlavní navigace

Zrychlete spouštění Windows na svém počítači – 5. díl

17. 12. 2011

Sdílet

 Autor: © Juri Samsonov - Fotolia.com
Chcete minimalizovat dobu spouštění vašeho počítače s operačním systémem Windows? V tomto článku vám ukážeme, jak donutit operační systém, aby se spouštěl o 30 procent rychleji, a to aniž byste museli provádět upgrade hardwarových komponent počítače.

Je mi jasné, že ne každý chce utratit spoustu peněz za nové úložiště svých dat, a tak jsem se začal zajímat o to, do jaké míry by se dalo urychlit spouštění operačního systému na počítači, aniž bych musel utratit jedinou korunu. Po několika hodinách ladění a testování se mi podařilo snížit dobu načítání operačního systému v počítači z 69 sekund na 47 sekund. Zajímá vás, jak se mi to podařilo? Pak čtěte dále…

1. díl článku: testovací počítač, proces spouštění operačního systému

2. díl článku: zákaz spouštění externích služeb

3. díl článku: zákaz aplikací spouštějících se při startu OS, vyladění BIOSu

4. díl článku: vyčištění registru

5. díl článku: změna doby zobrazení spouštěcí nabídky, závěr

 

Změna doby zobrazení spouštěcí nabídky

Možná byste řekli, že změna doby zobrazování spouštěcí nabídky nebude mít na dobu spouštění operačního systému žádný výrazný vliv, protože se v podstatě jedná pouze o to, jak dlouho mají Windows zobrazovat spouštěcí nabídku, jako je kupříkladu nabídka pro obnovu systému. Ukazuje se však, že změna doby zobrazení spouštěcí nabídky ovlivňuje i dobu načítání operačního systému.

 

timeout

 

Na mém testovacím počítači byla jako výchozí doba pro zobrazení spouštěcí nabídky použita hodnota 30 sekund, nicméně na případnou reakci uživatele ve spouštěcí nabídce by mělo stačit i 10 sekund. Doba spouštění počítače se po této úpravě zkrátila o další 3 sekundy, takže spouštění systému trvalo pouhých 47 sekund.

Tento test jsem opakoval několikrát se stejným výsledkem. Osobně mi není sice vůbec jasné, proč úprava této hodnoty má relativně tak velký dopad na dobu spouštění operačního systému, ale 3 sekundy jsou 3 sekundy.

 

Na závěr

Dobu spouštění operačního systému se můžete pokusit zkracovat i dále – stačí, když se budete každému z mnou navržených kroků věnovat ještě o něco hlouběji. Nicméně je jasně vidět, že s minimální námahou se dosáhlo zkrácení doby spouštění operačního systému z 69 sekund na 47 sekund, což představuje více než 30 procent.

soutez_casestudy

Další možností je obětovat na zkrácení doby spouštění operačního sytému nějaké ty peníze. Množství vynaložených peněz závisí na operačním systému, který používáte. V mém vylepšeném počítači využívajícím SSD RAID se spustí počítač do 30 sekund, a to bez nutnosti nasazení některého z tipů, který jsem v tomto článku zmínil. Nebo pokud máte počítač se Sandy Bridge a čipovou sadou Intel Z68, můžete do počítače přidat menší SSD disk (o velikosti 64 GB, klidně i méně) a povolit u SSD disku použití vyrovnávací paměťi (caching). Tímto způsobem se významně zkrátí doba spouštění počítače a zároveň se zkrátí i doba spouštění aplikací.

Dobu spouštění operačního systému můžete podstatně zkrátit dokonce i u klasických počítačů. Klíčem je postupné optimalizování každého kroku procesu spouštění. Není přitom vůbec nutné je všechny provádět třeba v jednom dni. Nezapomeňte také vždy po několika měsících dobu spouštění počítače zkontrolovat, protože kupříkladu po instalaci nových aplikací se může doba znovu prodloužit.

Byl pro vás článek přínosný?