Hlavní navigace

Zvyšte životnost baterie notebooku: nemusíte-li, nepoužívejte ji

18. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © Marima - Fotolia.com
V životě existuje jedna smutná jistota: všichni stárneme. Nestárnou však jen lidé, ale také věci. Auta, oblečení, ledničky... a baterie. Tento proces nezastavíte, ale s určitou dávkou péče jej můžete zpomalit.

A co život baterie zkracuje nejvíce? Nabíjení a vybíjení. Je jasné, že se těmto „aktivitám“ nikdy nevyhnete úplně (jistě, kdybyste mohli, nemuseli byste dělat starosti se zastaráváním baterie). Jedno však udělat můžete: nabíjet a vybíjet tak minimálně, jak je to jen možné. Jedním ze způsobů, jak se nabíjení a vybíjení vyhnout, je vyjmout baterii, kdykoliv ji nepotřebujete.

V ideálním případě baterii odstraníte ještě před každodenním započetím práce zapojením adaptéru do elektrické zásuvky (samozřejmě ve chvíli, kdy je počítač ještě úplně vypnutý). Následně vždycky předtím, než s počítačem vyrazíte na cesty, jej vypnete, vložíte do něj baterii a několik hodin ji necháte nabíjet.

Baterie

Ve skutečnosti takové řešení není vždycky praktické. Vypínání a restartování počítače vždy, když se vracíte z cest do kanceláře nebo domů, může být docela otrava. Další komplikací je, že si musíte vzpomenout na dobití baterie vždy nějakou chvíli předtím, než opustíte své pevné zázemí.

Praktičtějším řešením je vypnutí notebooku a odstranění jeho baterie tehdy, když očekáváte, že s ním nebudete hýbat třeba týden. A baterii předtím, než ji vyjmete vědomě nevybíjejte. Vždyť celý fígl spočívá v tom nabíjet a vybíjet co nejméně.

soutez_casestudy

Baterie se samozřejmě bude vybíjet samovolně i tehdy, když bude zavřená v šuplíku, takže je samozřejmě dobré ji před další cestou ještě trochu dobít. I to vyžaduje trochu plánování dopředu.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?