Hlavní navigace

ZX Spectrum z projektu na Kickstarteru zaškobrtlo

15. 2. 2014

Sdílet

 Autor: © Elite Systems
Ukazuje se, že původní vývojáři nikdy nedostali za své práce zaplaceno.

Skupina Elite Systems postupně získala na Kickstarteru celkem 63 194 liber na svůj projekt nového či spíše znovu zrozeného osobního počítače ZX Spectrum. Tento projekt vzbudil mezi fanoušky historie PC velký zájem.

Průkopník segmentu osobních počítačů

ZX Spectrum byl jeden z prvních 8bitových domácích počítačů, kterého se od roku 1982 prodalo 5 milionů kusů (do kterých se nepočítají různé odvozeniny včetně slovenských Didaktiků). Společně s Commoderem 64 odstartovaly 30leté období IT, které v podstatě skončilo až s příchodem tabletů a chytrých telefonů.

ZX Spectrum se postupně objevilo v 8 různých modelech, s velikostí paměti od 16 do 128 kB ve verzi z roku 1987, která dokonce obsahovala vestavnou disketovou jednotku. Při cenách 99 – 175 liber byly snadno dosažitelné pro každou rodinu a postupně se zformovalo velké množství společností vyrábějících hardwarové doplňky a především vydávajících softwarové tituly, jejichž počet přesáhl 24 000 (a nové se objevovaly ještě v roce 2012). Ve své ROM měl pouze interpret Sinclair BASIC.

Technické parametry

Srdcem počítače byl procesor Zilog Z80A o pracovní frekvenci 3,5 MHz. Za obrazový výstup sloužil RF modulátor, který umožňoval na běžném televizním přijímači zobrazit obraz o rozlišení 256x192 pixelů pouze v určitém počtu barevných kombinací. Nejcharakterističtějším rysem ale byla membránová klávesnice s duhovým motivem a tvarem se ZX Spectrum podobalo nejspíše právě malé počítačové klávesnici.

Verze her pro iOS

Právě to vedlo k nápadu znovu uvést na trh malý počítač, ovšem ve formě bezdrátové Bluetooth klávesnice, která by se připojovala k tabletu, který by sloužil jako tablet, ale současně jako vlastní výpočetní jednotka. Elite Systems již dříve vyvíjela hry pro ZX Spectrum a v roce 2010 vydala v App Store ZX Spectrum: Elite Collection, nabízející „zaručeně původní a licencované hry“. Prostřednictvím nákupů v aplikaci bylo postupně přidáno 25 dalších sad her.

Kampaň Elite Systems na Kickstarteru, cílená na vytvoření „Blutooth verze nového ZX Spectra“ celkem snadno nasbírala 63 000 liber, bohužel v poslední době vyšlo najevo, že původní autoři her, které jsou v paketech nabízeny pro iOS, nikdy nedostali od Elite Systems zaplaceno. Jde sice o hry staré přes 20 let, ale bez ohledu na častý názor jsou jejich autorská práva stále platná a ačkoli by je řada vlastníků ani nehodlala prosazovat, situace se mění, pokud na jejich zneužívání nějaká další firma založí své podnikání.

soutez_casestudy

Jak se zdá, tak vývojové práce na prototypu ZX Spectra dále pokračují a bylo přislíbeno, že veškeré rozpory budou vyjasněny do konce února.

 

Byl pro vás článek přínosný?