Hlavní navigace

AMD: O výrobu čipů ARM nemáme zájem

1. 5. 2011

Sdílet

Společnost AMD vyvrátila spekulace, že chce vyrábět tabletové procesory s architekturou ARM. Možná by ale šlo o poměrně perspektivní směr rozšíření jejího byznysu.

John Taylor, ředitel klientských produktů a softwarového marketingu v AMD, k tomu říká, že jeho firma má vlastní silnou technologii pro procesory a grafické čipy, kterou chce využít i v oblasti tabletů a nemá důvod licencovat architekturu ARM. První tabletový x86 procesor AMD by se měl na trhu objevit v příštím roce. Taylor říká, že jeho společnost vsadila na APU (Accelerated Processing Units), což jsou čipy kombinující tradiční jádra CPU a jádra GPU, schopná vysokého výkonu při paralelním zpracování dat. Otázkou je, jak si v oblasti tabletů povedou, protože zde jsou kladeny důrazy zejména na extrémně nízkou spotřebu a snadnou uchladitelnost.

Spekulace o tom, že společnost AMD by mohlo licencovat a následně začít vyrábět ARM procesory, se objevila poté, co pozvala jednoho ze zástupců této firmy, Jema Daviese, aby vystoupil na její vývojářské konferenci v červnu. Olej do ohně přilil ještě CEO ARMu Warren East, který prohodil komentář v tom smyslu, že jeho firma vidí příležitost, že by AMD mohlo v budoucnu architekturu ARM licencovat. Podle něj AMD naznačuje, že zvažuje novou strategii do budoucna a právě snaha spolupracovat s ARMem by pro něj mohla být novou příležitostí. Co se týká tabletů, v tomto segmentu se totiž x86 procesorům příliš nedaří, stejně jako je tomu i ve sféře smartphonů. Do té ale AMD zatím zjevně pronikat nechce, konkurenční Intel se sice nevzdává (viz článek Intel chce prorazit v oblasti smartphonů i bez Nokie), ale zatím žádné velké úspěchy se smartphony neslavil. Využití architektury ARM by pro AMD proto mohlo být zajímavou alternativou, jak proniknout na nové trhy.

AMD bylo již v minulosti kritizováno za laxní přístup k rychle rostoucímu trhu s tablety, který ovládl ARM a jeho čipy (resp. čipy vycházející z architektury ARM, protože společnost jen navrhuje design a prodává ostatním licence) jsou používány v drtivé většině těchto zařízení. Ať jde o iPad od Applu, Galaxy Tab od Samsungu, PlayBook od RIMu či Xoom od Motoroly. AMD i po uvedení iPadu tvrdilo, že o tablety nemá zájem a chce se soustředit na klasický trh s PC. Vývoj prvního čipu pro tablety byl ohlášen až loni v listopadu.

Co se týká zmíněného pozvání Jema Daviese, technologického viceprezidenta divize pro zpracování médií ve společnosti ARM na vývojářskou konferenci AMD, Taylor vysvětlil, že důvodem je společná vize obou společností ohledně grafických technologií.

Byl pro vás článek přínosný?