Hlavní navigace

Autory na Twitteru je nově možné podpořit dýškem

10. 5. 2021

Sdílet

 Autor: © ima - Fotolia.com
Twitter spustil experimentální funkci, díky které je možné oblíbené uživatele finančně ocenit.

Twitter spustil novou funkci „Dýško“ (tip jar), která uživatelům umožní posílat peníze a tak podpořit ty, kteří na sociální síti „utvářejí konverzaci“. Zatím však lze tímto způsobem ocenit jen vybrané skupiny lidí, které Twitter charakterizuje coby „tvůrce“ a řadí mezi ně žurnalisty, experty a neziskové subjekty. Novinka má své příznivce, ovšem též kritiky, kterým vadí, že odkrývá osobní informace typu e-mailové adresy.

Nová funkce je zpodobněna malou ikonou vedle uživatelského profilu (zatím pouze na mobilních zařízeních) s rozbalovacím seznamem možností platby jako jsou PayPal, Venmo či Cash App. Právě využití těchto systémů však vede k tomu, že se adresát dýška může snadno dozvědět informaci jako je třeba adresa odesílatele. Twitter se dle vyjádření svého produktového šéfa Kayvona Beykpoura prozatím alespoň snaží najít optimální způsob, jak uživatele o sdílení těchto informací náležitě informovat, ačkoliv jisté řešení nabídl PayPal – pro skrytí sdílených informací je platbu třeba nastavit jako zasílanou okruhu „přátel a rodiny“.

soutez_casestudy

Funkce dýška zároveň podporuje muzikantský portál Bandcamp a tvůrcovský Patreon, jehož uživatelé její vznik zčásti inspirovali tím, že do svých tweetů, které se staly virálními, přidávali právě odkazy na Patreon.

K tvůrcům a novinářům prý brzy přibudou další skupiny uživatelů, kteří si budou moct funkci do profilu přidat, ačkoliv její využití vzbuzuje také otazníky. Novináři totiž mají zpravidla zakázáno přijímat jakékoliv formy darů a není jisté, jak se k „dýškům“ postaví jejich zaměstnavatelé, tedy vydavatelé.

Byl pro vás článek přínosný?