Hlavní navigace

Bezplatným programům můžete (většinou) důvěřovat - 1.díl

28. 6. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Také přistupujete ke zdarma dostupným programům s nedůvěrou? Přemýšleli jste někdy nad tím, čím to je, že existují aplikace, které dá někdo k dispozici jen tak zadarmo? Jak to tedy je s důvěryhodností takových aplikací? Odpovědi najdete v tomto článku.

Také ve vás hlodá červík pochybností, když máte možnost používat a používáte nějaký zdarma dostupný software? Dobře děláte – ona ta trocha skepticismu a samozřejmě i zvýšené obezřetnosti vůbec neuškodí – ba naopak. Pokud patříte mezi zkušenější uživatele, zřejmě jste se již setkali s tím, že zdarma dostupné produkty zase až tak zdarma nejsou. Je to něco za něco. Často se na zdarma dostupnou aplikaci nabalí spousta balastu, který uživatele dále alespoň obtěžuje, když už nic jiného. Na druhou stranu – pokud si dáte pozor a budete věnovat odpovídající pozornost důvěryhodným doporučením, dostanete se ke špičkovému softwaru úplně zdarma, a to aniž byste nějakým způsobem porušovali zákon.

 

Je několik v podstatě v zásadě pochopitelných důvodů, které vedou programátora, popřípadě skupinu programátorů či dokonce firmu zabývající se vývojem softwaru k tomu, aby vám umožnili používat plody jejich práce bez toho, abyste jim za jimi vyvinuté aplikace zaplatili.

Zdarma dostupná verze programu je často takovým marketingovým nástrojem, který má upozornit na existenci placené verze. Firma uvolní program ve verzi, která má omezenou funkčnost, aby potenciální zákazníky nalákala ke koupi placené plné verze.

Jak již bylo uvedeno výše, postrádá omezená verze několik zásadních funkcí – a to takových, bez kterých se sice jedna skupina uživatelů docela dobře obejde, ale ta druhá skupina uživatelů již nikoliv. Kupříkladu nástroj pro zálohování s názvem EASEus Todo Backup pouze v placené verzi dokáže zálohy ochránit heslem. Ke zdarma dostupné verzi se často ani neposkytuje technická podpora. Zdarma dostupné verze jsou také často jen pro domácí použití. Pokud chcete program používat ve firmě, musíte si koupit plnou verzi.

Zdarma dostupný software vývojářům poslouží i jako reklama. Nicméně propagace tímto způsobem může velmi snadno překonat tenkou čáru, za níž končí únosná reklama a začíná malware.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?