Hlavní navigace

Copilota získává dokonce i Poznámkový blok

13. 2. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos (úprava PCWorld)
Součástí novinek ve Windows je mimo jiné i superuživatelský příkaz sudo, známý z Linuxu.

Mohlo by se zdát, že Poznámkový blok jako obecný textový editor bude v plánu Microsoftu pro umělou inteligenci chybět. Ale kdepak. Microsoft testuje klávesové zkratky, skrz které lze pomocí Copilota aktivovat často prováděné akce, například shrnutí stránky.

Jste spokojeni s Windows 11?

Microsoft představil řadu navrhovaných změn, které testuje ve svých kanálech Canary a Dev Channels. Například oba kanály budou po krátkou dobu fungovat se stejnými buildy – a pokud spustíte příkaz winver, zobrazí se jako „24H2“. 

„To značí, že Windows 11, verze 24H2 bude představovat letošní každoroční aktualizací funkcí,“ uvedl Microsoft v příspěvku na blogu.

Kanál Microsoft Dev i Canary Channel představují next-gen základnu Microsoftu, v nichž zkouší budoucí verze Windows. Nový build 26052, je doprovázen změnami jak v systému Windows, tak v příslušných aplikacích. Aktualizace funkcí Windows nyní zahrnují příkaz „sudo“, obvykle spojovaný s Linuxem, skrz který mohou vývojáři zkoušet pokročilejší změny a obcházet běžná ochranná opatření Windows. Mezitím se zajímavých změn právě v Dev a Canary kanálech dočkaly aplikace Výstřižky a Poznámkový blok. Těch zásadnějších druhá zmíněná.

„V aktualizaci Poznámkového bloku přidáváme novou funkci, která vám pomůže rychle porozumět obsahu textových souborů,“ uvádí Microsoft. „Pomocí funkce Vysvětlení s Copilotem můžete požádat Copilota ve Windows, aby vám pomohl vysvětlit logy, segmenty kódu nebo jakýkoli vybraný obsah přímo v Poznámkovém bloku.“ Je to nutné? 

Microsoft si myslí, že ano. Podle něj funkci spustíte tak, že zvýrazníte text, kliknete pravým tlačítkem myši na položku „Explain with Copilot“ v nabídce nebo použijete novou klávesovou zkratku Ctrl + E.

Kvíz: Jste znalci Windows 11? Přečtěte si také:

Kvíz: Jste znalci Windows 11?

Aplikace Výstřižky se teď pro změnu víc podobá aplikaci Malování: namísto načítání snímků do aplikace Malování a následného přidávání šipek, obdélníků nebo jiných tvarů je nyní můžete přidávat přímo ve Výstřižcích.

Změny v systému Windows: Zkratky Copilota, sudo

Je přirozené, že se Microsoft snaží Copilota ve Windows prosadit. Jednou ze změn je, že při zvýraznění textu se jeho ikona buď zvýrazní, nebo animuje jako tip, který můžete použít k vysvětlení textu, zvýraznění webové stránky, ze které jste jej vytáhli, nebo k jiným akcím. Po zvýraznění textu a následném najetí myší na ikonu Copilot by se měl zobrazit malý seznam možností.

Microsoft také testuje automatické otevírání programu Copilot na širokoúhlých displejích, i když se zdá, že to lze ovládat prostřednictvím Nastavení Windows (Přizpůsobení). 

„Tuto možnost zkoušíme na zařízeních, která mají minimální úhlopříčku 27“ a šířku pixelů 1920 pixelů a jsou omezena na obrazovky primárního displeje ve scénářích s více monitory,“ uvedl Microsoft.

CS24

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Další významnou změnou, kterou build 26052 přináší, je příkaz „sudo“, zkratka pro „superuser do“. Ten je znám hlavně uživatelům Linuxu, ale Microsoft jej přidá i do Windows. Zatím se zdá, že je vyhrazen pro Windows Terminal, a není jasné, zda k příkazu sudo budou moci přistupovat běžné aplikace Windows jako možnost, jak systém obejít.

Microsoft přidá možnost sudo do sekce „Pro vývojáře“ v Nastavení Windows a vývojářům tak umožní spouštět aplikace s vyššími bezpečnostními právy v novém okně, se zablokovaným vstupem nebo inline – což je uživatelům Linuxu nejznámější. Microsoft to blíže vysvětluje v poznámce pro vývojáře spolu s varováním, jaká mohou být bezpečnostní rizika.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?