Hlavní navigace

Další dávka nových funkcí pro Azure

9. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Microsoft přináší další významné rozšíření funkcí svého cloudu Azure během pouhých 14 dní.

Společnost Microsoft se pustila do boje o svou pozici v jednotlivých segmentech (ať už v divizi OS, cloud, web nebo mobilních služeb) dosud nevídaným tempem. Jen pro svůj cloud Azure již podruhé během dvou týdnů uvolňuje velký balík funkcí, které jsou z větší částí ihned dostupné pro jeho uživatele.

V první várce se objevilo především Backup Services, cloudové řešení zálohy souborů a složek pro Windows Server, na který stačí nainstalovat volně stažitelný Azure Backup Agent. Ten už se postará o efektivní a bezpečný přenos zálohy na Azure Backup Services. Data jsou zašifrována před odesláním do cloudu a jsou tedy po celou dobu zcela pod kontrolou uživatele.

Značně byla rozšířena integrace Active Directory, kterou je nyní možné využívat pro správu stovek aplikací typu SaaS (Software as a Service). Vedle desítek vylepšeních správy virtuálních strojů, v rámci aktualizace Azure SDK 2.2 se také poprvé objevila veřejná testovací verze pro Azure Hyper-V Recovery Manager nabízející funkce Disaster Recovery pro privátní cloudy.

Mezi novinkami tohoto týdne je působivá především možnost fyzického transportu dat. Uživatelé, kteří potřebují přenést veliké množství dat, je mohou poslat na pevných discích a Microsoft je naimportuje do jejich účtu. To značně zkrátí čas například první zálohy, kdy se budou posílat data pouze rozdílová proti datům přeneseným fyzicky. Funkce importu/exportu mají zabudovanou podporu pro šifrování BitLocker a není tedy třeba se obávat ani krádeže disků během přepravy.

Microsoft velmi zapracoval na dostupných bitových obrazech a v nové galerii virtuálních strojů lze snadno vybírat a spouštět stovky instancí, ať už s otevřeným zdrojovým kódem, nebo komerčních, u kterých je okamžitě dostupná a zřejmá přesná cena. Mimochodem, nová služba Billing Alert Service uživatelům zašle e-mail v okamžiku, kdy účet za cloudové služby dosáhne přednastavenou mez.

K velkým předpřipraveným řešením patří HDInsight, což je služba plně kompatibilní s Hadoopem, nejrozšířenějším frameworkem pro zpracovávání velkých dat. To znamená, že uživatelé mohou používat nástroje Hadoopu, jako jsou Pig nebo Hive, na datech uložených ve Windows Azure, přesněji v Azure Blob Storage. Jednotlivé clustery Hadoopu lze tak dynamicky vytvářet a rušit dle potřeby (účtovány jsou samozřejmě pouze běžící aplikace, což v aplikacích využívajících velká data může přinést nezanedbatelné úspory).

Je očividné, že to Microsoft s Azure myslí vážně. Jeho úsilí o poskytování nových a nových variant použití jeho cloudových služeb ukazuje, že je považuje za klíčovou část svého současného portfolia.

Byl pro vás článek přínosný?