Hlavní navigace

Facebook odmítá, že by díky aplikacím špehoval cizí komunikaci

27. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © iQoncept - Fotolia.com
Podle vyjádření společnosti se informace o neoprávněném čtení textových zpráv na zařízeních Android nezakládají na pravdě. Jde prý o nedorozumění způsobené limitovaným testem nových nástrojů.

Londýnský deník Sunday Times zveřejnil zprávu, ve které tvrdí, že Facebook, Yahoo, Google a pár dalších společností mají přístup k velkému množství různých informací osobního charakteru uložených na mobilních zařízení. Ve zprávě se dokonce píše o možném sledování komunikace prostřednictvím textových zpráv.


mobilFacebook se nyní proti těmto obviněním ohradil. Jeho aplikace pro operační systém Android prý v žádném případě textové zprávy všech uživatelů nečtou ani s nimi nijak dál nepracují. Společnost nicméně připustila, že v současné době běží omezený test nových mobilních funkcí, které využívají právě funkcionality SMS.


Než si však někdo začne na Facebook stěžovat, že mu k jakémukoliv používání svých textových zpráv nedal souhlas, měl by si na stránce dané aplikace na Android Marketu přečíst část Oprávnění. V ní se totiž přesně píše, jaká oprávnění aplikace získá, pokud si ji uživatel do svého zařízení stáhne. V případě aplikace Facebook pro Android zde tak můžeme nalézt upozornění, že aplikace může přijímat, číst a odesílat zprávy SMS.

soutez_casestudy


Takového chování je podle Facebooku aplikace schopná od vydání verze 1.7. „Pokud nakonec přijdeme s  nějakou funkcí, která tohoto oprávnění využije, určitě zajistíme, aby to bylo doprovázeno odpovídající dokumentací,“ prohlásili zástupci Facebooku.


Yahoo a Google se k celé situaci zatím nevyjádřili.

Byl pro vás článek přínosný?