Hlavní navigace

Fotonické čipy využívající světlo jsou zase o krok blíže realitě

24. 11. 2011

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
Vědci z MIT publikovali výsledky výzkumu, které mohou znamenat průlom v počítačové technice.

Fotonické čipy využívající k přenosu informací světelné signály by totiž v budoucnu mohly nahradit klasické čipy pracující s relativně pomalými elektrony.

Velkou výhodou fotonických čipů je podle MIT to, že mohou být vytvořeny ze standardních křemíkových materiálů, které se používají již dnes. Fotonické počítače by mohly také výrazně urychlit komunikaci v rámci optických sítí, kdy by odpadla nutnost konverze informací.

Vědci z MIT ve svojí studii publikované v časopise Nature Photonic konkrétně popsali speciální světelnou diodu pro použití v čipech. Jedná se o prvek vyrobený z průhledného a zároveň i magentického materiálu s názvem garnet a s jejich pomocí by mělo být možné vyrábět čipy, které dokáží to, co je dnes obstaráváno několika přístroji.

Caroline Rossová, profesorka materiálové vědy a inženýringu v MIT, které se na výzkumu podílela, je přesvědčena, že nově diody zjednoduší návrh optických čipů a již s existujícími technologiemi je možní navrhnout integrovaný optický obvod.

Výzkum optických čipů zaštiťuje organizace National Science Foundation a také firma Intel.

Práce vědců MIT je podobná výzkumu, který proběhl na univerzitě v Kalifornii v San Diegu, jehož výsledkem byl na křemíku založený vodič světla, který by se mohl stát základem pro budoucí optické sítě a jež by měl nízké výrobní náklady. Podobně jako v případě výzkumu MIT se zde počítá s elektrickou diodou, která umožňuje směřovat světlo jedním směrem a blokovat jiné z opačného směru. Jde tedy o tzv. optické hradlo, které by směřovalo proud informací ve světelném paprsku.

Byl pro vás článek přínosný?