Hlavní navigace

Google Fuchsia: Budoucí náhrada Androidu?

12. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Radan Dolejš
Operační systém Fuchsia je ve vývoji minimálně od roku 2016, ale stále o něm panuje mnoho neznámých. Novinky o systému přinesl server Wired.

Integrace a vzájemná komunikace je u OS Googlu problém – Android si s Chrome OS příliš nerozumí. V porovnání s iOS a MacOS je znát, že je Google pozadu. Současný stav má napravit právě Fuchsia.

Okolo nového systému však panuje mnoho neznámých. Vydání se plánuje nejdříve na rok 2019, pravděpodobně později; uživatelské rozhraní by se údajně mělo vyskytovat ve dvou variacích. Capybara pro desktopy a Armadillo pro mobilní zařízení.

OS je vystavěn na novém jádře zvaném Zircon, nebude tedy využít upravený Linux jako Android. Vše by se mělo také samo udržovat a vylepšovat. Právě aktualizace jsou jedním z největších problém Androidu, který je silně fragmentován – většina uživatelů používá již zastaralé verze systému, neboť často nemají na výběr.

Fuchsia má obsahovat funkci Ledger, která vzájemně synchronizuje všechna propojená zařízení uživatele. Aplikace by se na nový systém měly vytvářet pomocí vývojářské sady Flutter, kterou si Google sám vytvořil a která se již nyní používá na existujících operačních systémech.

Vybraní uživatelé a vývojáři již dostali možnost se na Fuchsiu podívat pomocí Pixelbooku.

soutez_casestudy

Ukázky a videa, která Google od roku 2016 zveřejnil, poukazují na značné využívání Assistanta, virtuálního asistenta firmy.

Než bude OS Fuchsia hotov, ještě si počkáme, zdá se však, že má systém spíše napravovat chyby Androida – kterých, řekněme si narovinu, není málo – a dohnat konkurenci v oblastech, kde Google nemá navrch. Prozatím však není ani jasné, že se reálně Fuchsie dočkáme.

Byl pro vás článek přínosný?