Hlavní navigace

Máte problémy s Wi-Fi připojením? Poradíme! - 5.díl

12. 4. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pokud řešíte problémy s bezdrátovým připojením přes Wi-Fi, pak je tento článek pro vás to pravé. Obsahuje totiž průvodce, který vám pomůže nalézt to nevhodnější řešení.

Předcházející díl

 

V tomto seriálu se budeme věnovat těm nejčastějším situacím, které zapříčiňují problémy s bezdrátovými sítěmi Wi-Fi a ukážeme vám, jak je řešit – ať už se jedná o vaši vlastní bezdrátovou síť, nebo se jen zkoušíte z libovolného zařízení připojit k nějaké jiné bezdrátové síti.

Jste připojeni k bezdrátové síti, ale nemůžete se připojit k Internetu

Technologie bezdrátového připojení označovaná zkratkou Wi-Fi je jako taková pouze jednou z bezdrátových technologií – ta znamená, že můžete mít naprosto perfektní signál a být připojeni k bezdrátové síti, a i přesto nemusíte být připojeni k síti.

V tomto případě začněte kontrolou IP adresy zařízení a přesvědčte se, zda náhodou nepoužívá automatickou privátní IP adresu, kterou si přiděluje samo. Tato automatická privátní IP adresa se použije u počítače nebo mobilního zařízení v okamžiku, kdy je v síti problém s automatickým přidělováním IP adres zařízením, která se k této síti připojí. Pak si takové zařízení vytvoří právě takovou automatickou privátní IP adresu, se kterou ale nedokáže směrovat data do jiné sítě. V některých případech, zejména u malých sítí, může být počet přidělovaných IP adres tak malý, že se mohou vyčerpat jinými zařízeními a na to vaše a další pak už nezbude.

U svého zařízení zkontrolujte, zda má IP adresu přidělenu od vašeho bezdrátového směrovače

Některé operační systémy vás na takový problém upozorní například tak, že u ikonky bezdrátového připojení zobrazí vykřičník. V ostatních případech budete muset zobrazit stav bezdrátové sítě sami a případně se přesunout do nastavení sítě.

  • Operační systém Android: Nastavení > Síť a Internet > Wi-Fi > klepnout na název bezdrátové sítě.
  • Operační systém iOS: Nastavení > Wi-Fi a klepnout na informační tlačítko „i“.
  • Operační systém Windows: Nastavení > Síť a Internet > klepnout na bezdrátový síťový adaptér Wi-Fi.
  • Operační systém macOS: Otevřít nabídku Předvolby systému > vybrat bezdrátový síťový adaptér Wi-Fi > klepnout na tlačítko Pokročilé > záložka TCP/IP.

Pokud IPv4 adresa (skupina čtyř číslic oddělená tečkami), kterou má aktuálně vaše zařízení přidělenu, začíná řetězcem 169.254, pak se jedná o již zmiňovanou automatickou privátní IP adresu. Znamená to, že operační systém zařízení nedostal žádnou IP adresu od serveru DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) v místní síti. (U některých firemních nebo školních sítí je vyžadováno používání staticky přidělovaných adres, pokud by to ale byl váš případ, zřejmě byste o tom věděli).

Ještě předtím, než začnete mít podezření na nefunkční síť, ovšem zkontrolujte nastavení firewallu (pokud jej používáte), popřípadě nastavení nástrojů integrovaných do operačního systému. Některé firewally totiž blokují připojení k novým sítím a směrování paketů přes ně, pokud to sami nepovolíte. Ve většině případů by se vám mělo zobrazit upozornění na existenci nové sítě a dotaz, zda chcete připojení k této nové síti povolit. Na druhou stranu můžete mít firewall nastavený i tak, aby se směrování paketů přes tuto novou síť zakázalo, aniž byste na tuto skutečnost byli upozorněni.

Jakmile vyloučíte ze svého podezření firewall nebo jiné nástroje pro filtrování provozu, můžete si být jisti, že příčinou potíží s připojením k internetu je skutečně bezdrátová síť sama. Pokud sami nejste tou osobou, která dokáže u bezdrátového směrovače zjednat nápravu, pak budete muset sami najít někoho, kdo problém s připojením k internetu vyřeší.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?