Hlavní navigace

Google+ začne povolovat pseudonymy

24. 1. 2012

Sdílet

 Autor:
Uživatelé komunitní sítě Google+ už nebudou nuceni užívat ve svých profilech svá občanská jména. V některých případech mohou použít pseudonym.

Google zmírnil striktní pravidla pojmenovávání účtů ve své službě Google+. Existující uživatelé si ke svému profilovému jménu mohou připojit přezdívku a noví zájemci se mohou registrovat i pod pseudonymem, pokud jde o „zavedenou“ identitu používanou online nebo offline. Google však stále nedovoluje vymýšlet si pseudonymy pouze kvůli účtu v jeho sociální síti. Podle pondělního prohlášení jednoho z představitelů solečnosti však může tento přístup ještě v budoucnosti doznat určitých změn.

 

Google doposud vyžadoval, aby se uživatelé Google+ identifikovali pomocí svého skutečného, používaného jména. Tento přístup provázela kritika, jeho odpůrci poukazovali na to, že uživatelé by měli mít z důvodu vyšší bezpečnosti možnost použít pseudonym, který skrývá jejich skutečnou identitu. Například u politických disidentů nebo obětí domácího násilí.

 

Společnost zavede tuto novou funkci v průběhu následujícího týdne. Potom si stávající uživatelé Google+ budou moci do svého účtu přidat pseudonym nebo příjmení za svobodna. Tento údaj bude připojen k jejich skutečnému jménu, které je již s daným účtem spojeno.

 

Uživatelé, kteří si budou účet v sociální síti teprve zakládat, si již budou moci pseudonym nastavit místo jména během registrace. A to za předpokladu, že tento pseudonym již využívají online, například v blogu nebo jiných službách jako Twitter nebo Flicker, a že mají „rozumný počet“ čtenářů nebo příznivců, uvádí se na firemním webu Google.

 

Google bude také povolovat „neobvyklá“ jména, pokud dotyčný předloží důkazy, že jde o zavedenou identitu, například ukázkami z tištěných publikací nebo kopií oficiálního dokladu (např. občanského nebo řidičského průkazu). Podle slov představitelů společnosti by měl tento přístup vyřešit problémy většiny z těch, kterým zásada používání skutečných jmen nevyhovovala. Údajně jde ale o velmi malý počet jednotlivců.

 

„Naprostá většina uživatelů projde naším procesem registrace zcela bez problémů. Naše pochyby vzbuzuje pouze 0,1 % zadaných jmen,“ napsal manažer produktu Google+ Bradley Horowitz na svém blogu. „Zhruba 60 % těchto případů představují ti, kteří si chtějí ke svému skutečnému jménu připojit i přezdívku, a 20 % chce použít pouze pseudonym nebo nezvyklé jméno,“ vysvětloval dále. Zbytek tvoří neetické žádosti od firem, které ale mají k dispozici speciální druh profilů.

 

„Dnes s radostí oznamujeme spuštění nových funkcí, které většinu těchto problémů vyřeší. Upozorňuji, že jsme v této oblasti ještě neskončili, jsem ale rád, že můžeme dosáhnout tohoto milníku na naší cestě,“ dodal.

soutez_casestudy

 

Toto opatření tedy neřeší zcela všechny problémy s účty, protože neumožňuje vytvoření účtu pod pseudonymem, který dotyčná osoba doposud nepoužívala.

Byl pro vás článek přínosný?